I solidaritet med kvinnor och flickor som lever i eller flyr från krig

Den svenska kvinnorörelsen har verkat för fred i över 100 år. Vi fördömer alla krig och står i solidaritet med kvinnor och flickor som lever i eller flyr från krig på olika håll i världen. Kvinnor och flickor drabbas av krigets fasor på andra sätt än män, inte minst genom sexuellt våld. Detta våld är en del av det våld som kvinnor utsätts för på grund av att de är kvinnor dygnet runt och världen över. Kriget i sig är också en del av det samlade våld som män utövar mot kvinnors och barn, men också mot andra män och grupper och samhällen.  

Genom historien finns många dokumenterade exempel på när våldtäkter har utgjort en del av länders strategiska krigsföring. Det gäller bland annat den japanska armen under andra världskriget, under Bosnienkriget och under folkmordet i Rwanda på 1990-talet. 2014 kidnappade, våldtog, förslavade terrororganisationerna Boko Haram och ISIS tusentals kvinnor och flickor i Nigeria respektive Irak.  

Oavsett om det är av miliser i Haiti eller beväpnade krigsherrar i Sudan, av iranska eller myanmarska säkerhetsstyrkor eller av ryska soldater i Ukraina är det gemensamma målet för konfliktrelaterat sexuellt våld att förnedra och förgöra kvinnor och i förlängningen samhällen. Det sexuella våldet fråntar kvinnor våra fri- och rättigheter och utövas ofta av alla sidor i krig, inklusive fredsbevarande styrkor. Det är aldrig proportionerligt och kan aldrig ursäktas. 

Den 7 oktober 2023, när terrorgruppen Hamas attackerade Israel, begicks omfattande och systematiska våldtäkter och gruppvåldtäkter av israeliska kvinnor och flickor. Många av övergreppen slutade i mord. De förövare som begått dessa krigsförbrytelser måste ställas till svars i internationella domstolar. Kvinnor och barn i Gaza och andra delar av Palestina utsätts samtidigt, i detta nu, för brutalt våld från israeliska styrkor. Nästan 70 procent av de palestinier som dött till följd av Israels bombningar är kvinnor och barn enligt FN:s hjälporganisation UNRWA.  

En rapport från 2022 visade att det bor över 600 miljoner kvinnor och flickor i konfliktområden, främst i Mellanöstern och norra Afrika. Majoriteten har redan utsatts för sexuellt våld, tortyr, sexuellt utnyttjande eller löper stor risk att drabbas. Kvinnor står också inför ökade risker för prostitution och människohandel  till följd av massfördrivning och konflikter. Äldre kvinnor, särskilt de med funktionsnedsättning, utsätts också för de högsta nivåerna av våld inklusive sexuellt våld. 

När ska detta uråldriga mönster få ett slut? 

  • Sveriges Kvinnoorganisationer efterlyser en oberoende granskning våldtäktshandlingar, gruppvåldtäkter och tortyr som begåtts kriget mellan Hamas och Israel samt i andra pågående krig och konflikter runt om i världen. 
  • Vi uppmanar regeringar att upprätthålla sina åtaganden enligt internationella lagar, inklusive att till fullo implementera FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor fred och säkerhet, resolution 1820 om sexuellt våld som vapen i konflikter och FN:s säkerhetsråds resolution 2467, om att stärka rättvisa och ansvarsskyldighet i fall av våldtäkt i krigstid. 
  • Vi uppmanar regeringar och biståndsgivare runt om i världen att fortsätta stötta lokala kvinnoorganisationer i och utanför krigszoner, organisationer som arbetar med överlevande av våldtäkt och prostitution samt fredsrörelser.