Så mycket i europaparlamentsvalet handlade om jämställdhet, men ingen pratade om det. Valet hölls samtidigt som det pågår en politisk strid om kvinnors rättigheter i Europa. Kvinnor och män röstade mer olika än någonsin tidigare. Och väljarna säger själva att jämställdhet var en av de frågor som hade störst betydelse för vilket parti de röstade på. Ändå handlade partiernas valrörelse och mediernas bevakning om helt andra saker.
Nationalkonservativa partier går framåt i Europa
I de nordiska länderna går flera vänsterpartier och miljöpartier framåt i valet, men i övriga Europa blåser ultrakonservativa vindar. I många länder, bland annat Tyskland, Frankrike och Österrike, blev det storslam för nationalkonservativa och högerpopulistiska partier. Utöver invandringskritik kännetecknas dessa partier av en vurm för traditionella könsroller och ett motstånd mot sexuella och reproduktiva rättigheter, så som tillgången till sexualundervisning, preventivmedel och abort. Eftersom dessa partier ofta är domineras av män kommer valutgången leda till en än mer skev könsfördelning i europaparlamentet. (Förra mandatperioden var 59 procent av parlamentarikerna män.)
Från och med nu måste feministiska politiker från höger och vänster som valts in i Europaparlamentet göra allt de kan för att försvara jämställdheten från de angrepp som kommer att komma från nya och stärka partier från den yttersta högern. Alla svenska partier utom Sverigedemokraterna har innan valet sagt att de vill skriva in aborträtten i EU:s rättighetsstadga. Sex av åtta partier vill också ha en europeisk sexköpslag. Nu är det upp till bevis!
Kvinnor och män röstar allt mer olika
I de senaste valen har ett mönster av polarisering mellan könen som återfinns i flera andra länder också börjat framträda i Sverige. I söndagens europaparlamentsval var detta tydligare än någonsin – aldrig tidigare har män och kvinnor röstat så olika. Kvinnor röstade i högre utsträckning vänster, medan fler män går allt längre till höger. Även tidigare opinionsundersökningar har visat på stora könsskillnader i partisympatier, framförallt bland unga. Forskning visar också på en polarisering bland unga när det gäller värderingar. Allt fler unga män anser att utvecklingen mot jämställdhet har gått för långt. Många killar följer också profiler på sociala medier som sprider könskonservativa och sexistiska budskap.
Polariseringen mellan unga kvinnor och män måste tas på största allvar. Utöver att rulla tillbaka den utveckling mot jämställdhet som skett de senaste åren hotar den också att splittra samhället i stort.
Jämställdhet är en viktig fråga för väljarna
Jämställdhet fortsätter vara en viktig fråga för väljarna, även om den faller från plats fyra till sex på listan över de frågor som spelat störst roll på valdagen. Trots att jämställdhet knappt har uppmärksammats alls i valrörelsen säger 45 procent av väljarna att frågan haft mycket stor betydelse för vilket parti de röstade på. Det kan jämföras med frågan om EU:s stöd till Ukraina som återkommande lyfts i debatter, utfrågningar och partiers valmaterial och som 40 procent av väljarna tycker varit viktig för deras val.
Det är dags att de politiska partierna och medier som bevakar valrörelsen lyssnar till denna tydliga signal från väljarna. Folket bryr sig om jämställdhet, då borde de folkvalda också göra det, i synnerhet i en tid när det pågår en strid om ifall jämställdheten ska gå framåt eller bakåt.
Läs mer om och hur partierna lyfte jämställdhet i sina valmaterial i kvinnorörelsens EU-valsbarometer.
Ta ansvar för det sjunkande valdeltagandet
Sveriges Kvinnoorganisationer har i över sju år arbetat för att öka utrikes födda kvinnors demokratiska delaktighet. Inför Europaparlamentsvalet har vi spridit information om valet och om varför det är viktigt att rösta och arrangerat aktiviteter tillsammans med våra medlemsorganisationer. Men trots vårt och andra folkrörelsers arbete så minskade valdeltagandet. Bara strax över hälften av väljarna (50,7 %) röstade, jämfört med 55,3 % i det förra Europaparlamentsvalet. Det har ännu inte publicerats någon statistik om valdeltagandet uppdelat på kön, men i tidigare val har något fler kvinnor än män röstat.
Under den följande mandatperioden måste svenska och europeiska myndigheter och politiska partier arbetat aktivt för att öka sin demokratiska förankring. Medier måste också stärka sin EU-bevakning. Kvinnor i Sverige och andra länder förtjänar en seriös rapportering och debatt om viktiga frågor som avgörs på EU-nivå.
Vill du veta mer om vad offentlige och ideella organisationer göra för att öka utrikes födda kvinnors demokratiska delaktighet? Missa inte vårt metodmaterial Makt att forma samhället och sitt eget liv