”Den heliga skrift säger oss, att Josua befallde solen, icke jorden att stå stilla.” Så sade Martin Luther om Nikolaus Kopernikus radikala nya insikt om solsystemet, nämligen att jorden rörde sig i omlopp runt solen och inte tvärtom. Kopernikus publicerade heller inte sin Om himlakropparnas kretslopp förrän 1543, det år han dog – ett klokt beslut med tanke på kyrkans fientlighet mot allt den ansåg hota dess kunskapsmonopol. När Galileo Galilei dristade sig, knappt hundra år senare, till att offentligt instämma med Kopernikus blev han dragen inför rätta, åtalad för hädelse. När han hotades med tortyr tog Galilei tillbaka sina påståenden om ett heliocentriskt universum. Detta var naturligtvis helt vansinnigt. Tack och lov vet vi bättre idag! I skolan målar barnen färgglada teckningar av solsystemet, och alla science fiction-filmer visar ett universum fyllt av heliocentriska planetsystem. Vetenskapen och det rationella tänkandet utgör själva grunden för vårt samhällsbygge, och vi drar inte forskare inför rätta för att ha publicerat fel sorts resultat.
Eller?
Dras vi fortfarande med ett ideologiskt styrt samhälle, där bara rätt resultat räknas? Vem bestämmer i sådana fall vilka resultat som är godtagbara? Finns det någon gräns mellan forskning och politik, och var går den? Dessa frågor vill Skånekretsen av Kvinnliga Akademikers Förening utforska, och arrangerar därför ett seminarium om forskning och politik. Vi har bjudit in en panel av framstående forskare att diskutera vad man får säga och skriva, under ledning av Sara Kalm.
I panelen:
Sten Widmalm, professor i statsvetenskap, Uppsala universitet
Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin, Lunds universitet
Robert Holmberg, lektor i psykologi, Lunds universitet
Lena Martinsson, professor i genusvetenskap, Göteborgs universitet
Moderator:
Sara Kalm, docent i statsvetenskap, Lunds universitet
Plats: Lunds universitet Musikcentrum, Palaestra et Odeum
Seminariet kommer vara i cirka två timmar. Det är öppet för allmänheten, inte bara KAF:s medlemmar. Var god ANMÄL VIA E-POST TILL SKANE@KVINNLIGAAKADEMIKER.SE, SENAST 7 OKTOBER.