Nu offentliggörs Svenska Jämställdhetsprisets finalister. Bland de fem bidrag som valts ut finns offentliga organisationer, företag, samt fackförbund. Vem som vinner avgörs den 5 februari 2020 i Jönköping under konferensen Forum Jämställdhet.

– Svenska Jämställdhetspriset syftar till att hylla de organisationer som är med och bidrar till ett mer jämställt och hållbart samhälle. Idag presenterar vi fem fantastiska finalister som alla gör just detta och därför förtjänar att uppmärksammas, säger Fanny Cavalli, projektledare för Forum Jämställdhet.

Efter att ha gått igenom 61 inkomna nomineringar har fem bidrag gått vidare till final. Årets finalister (utan inbördes ordning) är:

  • Botkyrkabyggen, som erbjuder kvinnor som står långt ifrån arbetslivet en väg till frihet. Tillsammans bidrar de till att ställa om till jämställdhet och ekonomisk och social hållbarhet.
  • Hedemora Kommun, som sätter jämställdhet högst upp på dagordningen i alla delar av sin verksamhet alla dagar om året. Först då kan verklig förändring uppnås.
  • Kommunal, som utmanar lönebildningen och kämpar för att lyfta hundratusentals kvinnor i kommunal sektor ur fattigdom genom högre löner och heltidsarbete.
  • Region Värmland, som bygger in jämställdhet i arbetet för att regionen ska utvecklas, växa och bli attraktiv. Genom ledarskap och kommunikation förflyttas företag, kommuner och arbetsplatser i hela Värmland mot ökad jämställdhet.
  • SVT Sport, som på några år ändrat innehållet i nyhetsprogrammen från att ha 25 procent idrottare som är kvinnor till dagens helt jämställda representation på 50 procent.

Vad är Svenska Jämställdhetspriset?
Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en organisation som bidragit ett mer jämställt samhälle. Prisutdelningen sker under Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet. Vinnare av Svenska Jämställdhetspriset 2019 är Kunskapscentrum för Jämlik Vård i Västra Götalandsregionen.

Hur har processen gått till?
Vem som helst kan nominera organisationer vars jämställdhetsarbete förtjänar att uppmärksammas. Forum Jämställdhet ansvarar för bedömningen av nomineringarna i flera steg. Varje bidrag bedöms utifrån ett antal kriterier och meriter, så som effekt, långsiktighet och grad av nytänkande. Den slutgiltiga vinnaren utses av en extern jury.