​Tarja Halonen och Margot Wallström till Forum Jämställdhet

Finlands tidigare president Tarja Halonen och Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström kommer att medverka på Forum Jämställdhet den 2-3 februari 2021. Tillsammans kommer de att diskutera hur hälsa och jämställdhet kan bidra till fredligare samhällen under och efter pandemin.

Tarja Halonen är idag ordförande för den nya Lancet-SIGHT kommission som består av internationella forskare från olika discipliner. Hon ser fram emot sin medverkan på konferensen.

– COVID-19 har visat oss de nya utmaningar som finns och hotar alla länder. Det är viktigt att undersöka sambanden mellan kön, hälsa och fred och hur förbättrad hälsa och jämställdhet mellan könen ökar förutsättningarna för fredliga, stabila och inkluderande samhällen. Mänsklig säkerhet som tar hänsyn till jämställdhetsperspektivet bör stå i centrum för den framtida säkerhetspolitiken, säger Tarja Halonen.

– När kvinnors rättigheter hotas och jämställdheten riskerar att försvagas i coronapandemins spår är det viktigare än någonsin att samla krafter som driver fred, hållbar utveckling och jämställdhet framåt. Därför är vi extra glada att välkomna Tarja Halonen och Margot Wallström till Forum Jämställdhet, säger Clara Berglund, vd, Forum Jämställdhet. 

Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens och genomförs för femte gången den 2-3 februari 2021 i Stockholm. Tarja Halonen medverkar i ett samtal tillsammans med bland andra Margot Wallström, tidigare utrikesminister med en stark feministisk profil. Temat för hela programmet är jämställdhet som förutsättning för, och en del av arbetet för hållbar utveckling och organiseras utifrån målen inom Agenda 2030. 
Läs mer om Forum Jämställdhet här!