Nobelföreläsning med ekonomipristagaren Claudia Goldin

Claudia Goldins Nobelpris innebär att ekonomisk forskning om jämställdhet äntligen tillmäts sin rättmätiga betydelse. Idag arrangerar Sveriges Kvinnoorganisationer tillsammans med flera andra organisationer en föreläsning med pristagaren på Ekonomiska museet.  

Igår emottog Claudia Goldin, Henry Lee Professor of Economics vid Harvard University, Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Hon tilldelas priset för sin forskning om kvinnors liv och arbetsvillkor. Hennes forskning visar bland annat att lönegapet mellan kvinnor och män inte är i närheten av att stängas och att strukturella förändringar på arbetsmarknaden behövs. 

Idag arrangerade Sveriges Kvinnoorganisationer och Kvinnorörelsens ekonomiska tankesmedja FemEk en föreläsning med ekonomipristagaren Claudia Goldin på Ekonomiska museet. Föreläsningen med titeln ”Why Women Won” genomfördes i samarbete med Nobelprismuseet, Stockholms universitet, Nationalekonomiska föreningen och Ownershift. Under en timme pratade Claudia Goldin bland annat om hur kvinnorörelsen bidragit till en expansion kvinnors rättigheter sedan 1960-talet, och hur framstegen välkomnats av många kvinnor samtidigt som motståndet från konservativa grupper ökat.  

Genom föreläsningen vill Sveriges Kvinnoorganisationer uppmärksamma Claudia Goldins forskargärning och att forskning om kvinnors liv och arbetsvillkor äntligen ges det erkännande de förtjänar. För första gången har en ensam kvinna tilldelats Nobelpriset i ekonomi, och hon får det för forskning som handlar om kvinnor.  

Sveriges Kvinnoorganisationer har arbetat för att stärka det feministiska perspektivet i den ekonomiska debatten och politiken i 15 års tid. Vi har gjort jämställdhetsgranskningar av regeringens budgetar, frågat ut finansministrar, arrangerat otaliga utbildningar i jämställdhetsbudgetering, sammankallat feministiska nationalekonomer i en tankesmedja, genomfört seminarier om feministisk ekonomi och skrivit flera rapporter, senast om jämställda skatter. Arbetet har gill stor del bedrivs i motvind. Det perspektiv som rör halva befolkningen och det privata livet har allt för ofta viftats bort.  

Claudia Goldins Nobelpris är ett erkännande av allas vårt arbete för ekonomisk jämställdhet och ger kvinnorörelsen kraft att orka fortsätta och utveckla vårt arbete med feministisk ekonomi. För nu, i tider av lågkonjunktur och inflation, när våld i Sverige och omvärlden skapar otrygghet, och när planeten blöder växthusgaser behövs den feministiska systemkritiken mer än någonsin.  

Fotograf: Māris Vancevičs