Ny rapport från Ownershift: Skillnaden mellan mäns och kvinnors ägande ökar efter skilsmässa

Den 14 februari släppte tankesmedjan Ownershift sin fjärde rapport om kvinnors ägande i Sverige. Årets rapport ”Ägande i nöd och lust” handlar om kärleksrelationer med fokus på äktenskapet. Resultaten visar att könsskillnaderna ökar med 350 procent efter skilsmässa. Dessutom skyddar inte lagstiftningen den ekonomiskt svagare parten, som ofta i en heterosexuell relation är kvinnan.

Tankesmedjan Ownershift syftar till att sprida kunskap om kvinnors ägande. I sin fjärde rapport ”Ägande i nöd och lust” som släpptes den 14 februari har de tittat närmare på kvinnors ägande före, under och efter en kärleksrelation, med fokus på heterosexuella äktenskap.

Resultaten visar att könsskillnaderna i genomsnitt ökar med 350 procent efter skilsmässa. Oavsett om kvinnor äger mer, mindre eller lika mycket som män minskar deras ägande i genomsnitt mer i förhållande till män efter en skilsmässa. I relationer där båda makarna äger lika mycket under äktenskapet äger mannen i genomsnitt 68 procent mer än kvinnan efter skilsmässan. Det motsvarar 48 år av bidrag.

– De flesta av oss kommer någon gång i livet leva i en parrelation där det kommer behöva göras ekonomiska prioriteringar som påverkar både den gemensamma och enskilda ekonomin. Vi vill med denna rapport ge en insikt och belysa hur fördelningen av ägande skiftar i samband med att ett äktenskap ingås eller avslutas. Något som man kanske inte tänker på när livet präglas av nyförälskelse och rosa skimmer, säger Emma Heikensten, senior hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management och en av forskarna.

Läs mer om rapporten och ta del av dess resultat här.