Remissvar: Ut ur utsatthet (SOU 2023:97)

Sveriges Kvinnoorganisationer delar utredningens bedömning om att Sverige inte lever upp till internationella åtaganden när det gäller att upptäcka och ge skydd, stöd och vård till vuxna och barn som utsätts för prostitution och människohandel. Vi tillstyrker utredningens samtliga förslag som, om de genomförs, kommer åtgärda en del av de brister som finns.

Vi välkomnar särskilt att specialiserad lågtröskelverksamhet för kvinnor och barn i prostitution ska utvecklas i alla län, att det uppsökande och upptäckande arbetet inklusive samarbetet mellan polis och socialtjänst ska stärkas och att individuellt utformade exitprogram för både barn och vuxna ska tillhandahållas. Utredningens förslag om att personer som genomgår ett exitprogram ska kunna få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd är viktigt och i linje med de rekommendationer Sverige fått från FN:s kvinnorättskommitté.

Dock anser Sveriges Kvinnoorganisationer att vissa av utredningens förslag borde vara mer långtgående. Till exempel bör kvinnors och barns rätt till stöd, hjälp och vård att kunna lämna prostitution skrivas in i lag, så som i Frankrike. Utöver att inkludera frågor om sexuell exploatering i rutiner för att upptäcka våldsutsatthet krävs en starkare styrning som säkerställer att rutinerna följs. Krav om att rutinmässigt ställa frågor om våldsutsatthet, inklusive utsatthet för prostitution, bör inkluderas i föreskrifter för hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Vi ser vidare risken är stor att socialtjänsten som är överbelastad och underfinansierad inte kommer ha kapacitet att tillhandahålla exitprogram i den omfattning som utredningen föreslår. Utöver att ge kommuner möjlighet erhålla utvecklingsmedel och ersättning för kostnader kopplat till individärenden krävs en långsiktig förstärkning av socialtjänstens finansiering. Det måste också säkerställas att de medarbetare som ska arbeta med exitprogram och lågtröskelverksamhet har tillräckliga kunskaper om mäns våld mot kvinnor i allmänhet och prostitution i synnerhet. Detta gäller också professionella som möter barn.

Avslutningsvis ser vi att utredningens förslag måste genomföras i kombination med ökade satsningar på brottsbekämpning. Att män som köpt och sålt ens kropp ställs tills vars för sina handlingar kan för många kvinnor vara en viktig del av resan mot ett socialt och ekonomiskt hållbart liv efter prostitution. Ökad rättskipning kan dessutom bidra till att färre män köper sex och att färre kvinnor utnyttjas. Sveriges Kvinnoorganisationer anser att prostitutionsgrupper där minst två poliser arbetar med att spana och utreda sexköp ska införas i alla polisregioner. Därutöver krävs utbildningsinsatser för så väl poliser som åklagare och domare.

  • Läs hela vårt remissvar här
  • Ta del av utredningens betänkande här