Som en del i arbetet för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, ingår att förebygga och förhindra sexuella trakasserier. Sexuella trakasserier kan ta sig uttryck i både fysiska och verbala handlingar – att ta någons kropp utan samtycke, sexuella anspelningar, kommentarer eller ovälkomna sms.
Enligt EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) har över hälften av alla kvinnor i EU någon gång utsatts för sexuella trakasserier efter 15 års ålder. Kvinnor blir i större utsträckning än män utsatta för sexuella trakasserier på grund av sitt kön, vilket indikerar att det inte bara är en form av maktmissbruk utan även ett strukturellt samhällsproblem.
Sexuella trakasserier enligt Diskrimineringslagen
Förekomsten av sexuella trakasserier sträcker sig från skola till arbetsliv till privatliv och regleras i både Diskrimineringslagen och Arbetsmiljölagen. Sexuella trakasserier är en av sex former av diskriminering, varpå kön utgör en av diskrimineringsgrunderna. Att sexuellt trakassera någon på grund av dess kön är alltså förbjudet enligt lag. I Diskrimineringslagen beskrivs sexuella trakasserier som all form av uppträdande av sexuell natur som kränker en persons värdighet, vilket sträcker sig från kommentarer, tafsande och blickar till annat ovälkommet, närgånget beteende. Sedan 2022 har antalet anmälningar om sexuella trakasserier ökat med 175 procent och är således en viktig jämställdhetsfråga, då unga kvinnor är de mest utsatta. Enligt en studie som gjordes 2017 har 57 procent av unga kvinnor från 16-29 år någon gång i sitt liv blivit utsatta för sexuella trakasserier.
Sexuella trakasserier i arbetslivet
Att sexuella trakasserier är en form av maktmissbruk är tydligt när det kommer till förekomsten av trakasserier på arbetsplatser, och uttrycks genom utnyttjandet av någon i beroendeställning eller genom att skapa rädsla och osäkerhet. Utöver Diskrimineringslagen regleras sexuella trakasserier i arbetslivet särskilt i Arbetsmiljölagen, enligt vilken sexuella trakasserier utgör en kränkande särbehandling. Arbetsgivaren är ansvarig för att det finns en god arbetsmiljö anpassad till människors olika förutsättningar, vilket medför att arbetsgivaren också har en skyldighet att förhindra sexuella trakasserier.
En arbetsplats fri från våld
Kvinnor löper högre risk för att utsättas för sexuella trakasserier på en arbetsplats där de utgör minoritet, vilket är varför Sveriges Kvinnoorganisationer driver projektet En arbetsplats fri från våld, med inriktning på just mansdominerade branscher. För medarbetare och ledningsgrupper på arbetsplatser inom branscher så som bygg, IT och militär, erbjuds en utbildning i evidensbaserade och våldsförebyggande metoder. I samband med forskning på Stockholms universitet, ligger särskilt fokus på metoden ”aktiv åskådare”-ansats, som syftar till att skapa aktiva medarbetare som vågar stå upp för sina kollegor och bryta tystnadskulturen. På så sätt kan man bryta mönster tidigt och lära sig att vara uppmärksam på tidiga signaler – även ord och skämt kan utgöra sexuella trakasserier och bidra till en otrygg miljö.