Sveriges Kvinnoorganisationers valenkät: Vad tycker partierna i viktiga jämställdhetsfrågor?

Med en dryg vecka kvar till valet har Sveriges Kvinnoorganisationer tagit tempen på riksdagspartiernas jämställdhetspolitik. Vi kan konstatera att en bred majoritet av partierna ställer sig bakom flera av våra viktigaste krav, bland annat att höja kvinnors pensioner och öka jobbchanserna för utrikes födda kvinnor. Till det kan läggas att alla eller de flesta partier säger ja till en barnmorska per födande, bättre verktyg och mer resurser till Diskrimineringsombudsmannen och att pappor som utövat grovt våld mot barnet eller mamman ska förlora vårdnads- och umgängesrätten. Det förpliktigar. Som kvinnorörelsens paraplyorganisation kommer vi oavsett vilken regering som tillträder bevaka att partierna lever upp till sina löften.

Samtidigt väcker partiernas svar oro. En fullt ut delad föräldraförsäkring är en nyckel till en mer jämställd fördelning av det obetalda arbetet och ekonomisk jämställdhet mellan könen. Men bara tre av riksdagens åtta partier vill öronmärka ytterligare dagar för respektive förälder. Kvinnor tar idag tar ut 70 procent av dagarna och flera andra Nordiska länder valt att tredela sina försäkringar eller, som på Island, dela den fullt ut. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill dessutom ta bort de öronmärkta dagar vi redan har trots att de bidragit till att pappor är hemma betydligt mer med sina barn nu jämfört med innan införandet.

8 av 8 säger ja till att reformera pensionssystemet så att gapet mellan kvinnors och mäns pensioner minskar
Kvinnors pensioner är i genomsnitt 31 procent lägre än mäns och var femte kvinna över 65 år riskerar fattigdom. Att 8 av 8 partier nu håller med oss om att pensionsgapet måste minska är ett viktigt besked. Men flera av förslagen som partierna tar upp kommer endast ha begränsad effekt på pensionsgapet och samtidigt lyfts andra pensionsförslag i debatten som av allt att döma främst skulle gynna män. En sammanhållen reformering av pensionssystemet med ett tydligt mål att minska pensionsgapet mellan kvinnor och män måste påbörjas under nästa mandatperiod.

7 av 8 partier lovar att verka för att arbetsmarknadsåtgärder ska fördelas mer jämställt Nästan var tredje kvinna född utanför Europa står utanför arbetskraften och sysselsättningsgapet mellan utrikes födda kvinnor och män har ökat. För att vända trenden krävs bland annat att arbetsmarknadsnära insatser som leder till jobb fördelas jämställt och i högre grad riktas till kvinnodominerade branscher. Att en stor majoritet av riksdagens nu ska verka för en jämställd fördelning av insatser är avgörande. Vi saknar dock fortfarande konkreta finansierade reformer från de flesta partierna.

4 av 8 partier vill införa en rättsgaranti för sexualbrottsutsatta
Hanteringen av våldtäktsärenden har allvarliga brister. Endast 5 procent av anmälda våldtäkter leder till fällande dom. Vi kräver en rättsgaranti för sexualbrott som innebär att anmälda brott ska utredas inom rimlig tid och med de resurser som krävs. Det är välkommet att flera partier har konkreta förslag för hur fler sexualbrottsförövare ska ställas till svars. Men det borde också vara självklart att stå bakom en garanti som ger sexualbrottsutsatta en rättsäker process. Vi hoppas att kommande regering inför en sådan rättsgaranti under nästa mandatperiod.

Vill du veta mer?
Här kan du läsa mer om valenkäten och ta del av partiernas egna kommentarer.