Vår medlemsorganisation Tris anordnar nu en föreläsning med Bayan Nasih om kvinnlig könsstympning. Anmälan sker senast 25:e januari 2019 och görs via mejl: info@tris.se. Du kan även hitta evenemanget på facebook.
Datum 06 feb 2019 - 06 feb 2019
Tid 13:00 - 15:00
Plats Stadsbiblioteket i Uppsala
Address Svartbäcksg. 17, 753 75 Uppsala
Vår medlemsorganisation Tris anordnar nu en föreläsning med Bayan Nasih om kvinnlig könsstympning. Anmälan sker senast 25:e januari 2019 och görs via mejl: info@tris.se. Du kan även hitta evenemanget på facebook.
Vill du stötta kvinnorörelsens arbete? Sätt in valfritt belopp på bankgiro 142-5198 eller swisha till 123 300 84 63. Tack för ditt stöd!
Epost:
info@sverigeskvinnoorganisationer.se
Post- och besöksadress:
Sveriges Kvinnoorganisationer
Karlbergsvägen 86A, 3 tr
113 35 Stockholm
Demokratiska kvinnoorganisationer som verkar för jämställdhet och kvinnors rättigheter kan gå med i Sveriges Kvinnoorganisationer.
Vill du stötta kvinnorörelsens arbete? Fyll i formuläret nedan och sätt in valfritt belopp på bankgiro 142-5198 eller swisha till 123 300 84 63. Tack för ditt stöd!
Efter FN:s fjärde världskonferens om kvinnors rättigheter i Beijing 1995 fanns ett behov att samla Sveriges Kvinnoorganisationer under ett gemensamt paraply. Ett par år senare grundades Samverkansforum för Kvinnor i Sverige, SAMS.
Varje år granskar Sveriges Kvinnoorganisationer statens budget ur ett jämställdhetsperspektiv. Vi är sammankallande för nätverket Lön hela dagen och driver initiativet Reklamera mot könsdiskriminerande reklam.
Titta på några av våra webbinarier och inspelade seminarier i efterhand.
Sveriges Kvinnoorganisationers projekt Rösträtt och insatser för att stärka utrikes födda kvinnors valdeltagande
Sveriges Kvinnoorganisationers årsmötesuttalande från 2018 om utrikes födda kvinnors makt och inflytande
Sveriges Kvinnoorganisationers årsmötesuttalande från 2017 om kvotering till bolagsstyrelser.
Vårt gemensamma upprop med medlemsorganisationer för ökat stöd till kvinnors organisering
Sveriges Kvinnoorganisationers yttrande över utredningarna Långsiktigt stöd till civilsamhället och Palett för ett stärkt civilsamhälle
Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet startades av Sveriges Kvinnoorganisationer och fokuserar på jämställdhetsintegrering som strategi.
Sveriges Kvinnoorganisationers granskning av regeringens satsningar på etablering av nyanlända ur ett jämställdhetsperspektiv.
Sveriges Kvinnoorganisationers yttranden över Skolverkets förslag till ändringar i läroplanen vad gäller jämställdhet och regeringens skrivelse Ändring av det kön som framgår av folkbokföringen och vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen.
Samt utredningen Transpersoner i Sverige.
Kvinnor har högre utbildning än män men lägre lön inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Strukturella löneskillnader innebär att yrken som många kvinnor arbetar i värderas lägre än yrken som många män arbetar i. Sveriges Kvinnoorganisationer är sammankallande för nätverket Lön hela dagen som arbetar vi för att kvinnor ska få lön hela dagen.
I Sverige är skillnaden mellan kvinnors och mäns pensioner störst i Norden. För att sluta pensionsgapet måste pensionssystemet reformeras i grunden. Vi arbetar för jämställda pensioner som går att leva på.
För att fler utrikes födda kvinnor ska få chansen att komma i arbete krävs fler vägar in i kvinnodominerade yrken och en tydligare styrning av Arbetsförmedlingen och andra aktörer. Det behövs också fler etableringsinsatser för föräldralediga och åtgärder för att öka inskrivningen i förskolan.
Trots att den nationella upphandlingsstrategin slår fast att upphandling ska stödja utvecklingen mot ett socialt hållbart samhälle är det mycket ovanligt med jämställdhetskrav i upphandling. Sveriges Kvinnoorganisationer vill att det ska lagstiftas om jämställdhetskrav i upphandling.
Stater är enligt kvinnokonventionen skyldiga att arbeta för att kvinnor i inte ska utnyttjas i prostitution. Det finns också flera andra konventioner som lyfter rätten att inte utsättas för kommersiell sexuell exploatering.
Sveriges Kvinnoorganisationer arbetar för att handeln med kvinnors kroppar ska omfattas av arbetet för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter (SRHR).
Under våren 2023 har Sveriges Kvinnoorganisationer drivit kampanjen EUquality Model Now. Kampanjen syftar till att få flera länder i Europa att arbeta för att motverka efterfrågan på kvinnors kroppar genom att kriminalisera köp och förmedling av sexuella tjänster.
För allmänna frågor:
Mailadress: info@sverigeskvinnolobby.se
Telefon (växel) 08-33 52 47
För uttalanden, kontakta Clara Berglund, generalsekreterare
Mailadress: clara.berglund(a)sverigeskvinnolobby.se
Telefon: 070 756 77 91
Anna Giotas Sandquist, ordförande
Ladda ner en pressbild på Anna
För frågor om mäns våld mot kvinnor och SRHR, kontakta Stephanie Thögersen
stephanie.thogersen (a) sverigeskvinnolobby.se
Telefon: 073 555 08 30
Ladda ner en pressbild på Stephanie
För frågor om Forum Jämställdhet, kontakta Fanny Cavalli
fanny.cavalli (a) forumjamstalldhet.se
Telefon: 073 704 50 07
Ladda ner en pressbild på Fanny
I en serie poddar låter vi feminister, genusvetare, filosofer, läkare, transpersoner och personer från HBTQ-rörelsen förklara sina perspektiv på vad kön är. Vad blir egentligen konsekvenserna av de olika synsätten, och varför har denna fråga splittrat människor och rörelser de senaste åren? Detta ska vi med våra gästers hjälp försöka reda ut!
”Har vi som arbetar med jämställdhet varit så upptagna med genus att vi har tappat vår förankring i biologiskt kön?”
Missa inte Sveriges Kvinnoorganisationers brandtal om kön och makt från konferensen Forum Jämställdhet.
Hur kan skillnader mellan å ena sida kvinnor och män och å andra sidan transpersoner synliggöras samtidigt? Vem ska ha tillträde till könsuppdelade utrymmen? Och när passar det bättre att arbeta med olika perspektiv var för sig? För att bidra till svaren har vi tagit fram en enkel guide med råd om hur organisationer kan förhålla sig till transperspektivet i sitt jämställdhetsarbete.
Arbetet för kvinnors rättigheter och jämställdhet går ofta hand i hand med arbetet för att förbättra transpersoners villkor. Men ibland uppstår utmaningar i mötet mellan perspektiven. Här samlar vi ställningstaganden och förslag som bemöter dessa utmaningar.
Epost:
info@sverigeskvinnoorganisationer.se
Telefon:
0760-32 02 59
Post- och besöksadress:
Sveriges Kvinnoorganisationer
Karlbergsvägen 86A, 3 tr
113 35 Stockholm
Just nu har vi inga lediga tjänster. Vi utlyser årligen praktikplatser inför höst- och vårterminen. Håll utkik här på hemsidan och i sociala medier aktuell information.
Forum Jämställdhet är ett bolag som ägs och drivs av Sveriges Kvinnoorganisationer. Bolaget arrangerar årligen konferensen Sveriges största jämställdhetskonferens. Vi erbjuder också strategisk rådgivning, kvalificerad analys och utbildningar inom jämställhet
Sveriges Kvinnoorganisationers verksamhet utgår från kvinnokonvention och den tillhörande handlingsplanen samt Sveriges jämställdhetspolitiska mål som säger att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Efter FN:s fjärde världskonferens om kvinnors rättigheter i Beijing 1995 fanns ett behov att samla Sveriges Kvinnoorganisationer under ett gemensamt paraply. Ett par år senare grundades Samverkansforum för Kvinnor i Sverige, SAMS.
Demokratiska kvinnoorganisationer som verkar för kvinnors rättigheter och ett jämställt samhälle kan gå med i Sveriges Kvinnoorganisationer. Idag har vi ett 50-tal medlemsorganisationer.
Vill du eller din organisation stötta oss och vår verksamhet? Du kan du bli en av våra systerskapare
Anmäl dig genom att skriva ditt namn och din mailadress nedan och swisha valfritt bidrag till 123 300 84 63. Du kan också sätta in pengarna på Bankgiro 142-5198.
Tack! Ditt bidrag betyder mycket!