1,2 & 2,6 för Miljonerklubben: Webbinarium – Är 70 det nya 50?

Datum 11 okt 2023 - 11 okt 2023

Tid 18:30 -

Ett webbinar om ålderism, om att åldras – och hur du kan ta kontroll över ditt åldrande! 

Äldre är yngre än någonsin, menar psykiatriprofessor Ingmar Skoog som gästar webbinariet tillsammans med vetenskapsjournalisten Henrik Ennart som undersökt åldrandets gåta. Finns det snart ett läkemedel mot ålder? 

Plats: Online i din mobil, surfplatta eller dator 

Medlemspris 45 kr (övriga 100 kr) 

Enligt Ingmar Skoog har det skett en dramatisk förbättring av äldres intellektuella och kroppsliga förmåga de senaste 50 åren. Dagens 70-åringar är nästan dubbelt så bra – i allt, jämfört med för femtio år sedan. 

Trots det envisas omgivningen med att behandla många äldre som gamlingar. Sjuttioplussarna syns sällan i media och anses behöva skyddas mot det mesta. Vill det sig riktigt illa kan de – framför allt efter 80 – tilltalas med något som liknar bebisspråk. Ingmar Skoog kallar det ”välmenande ålderism”. 

Hör Ingmar Skoog berätta om hur vi ska bemöta ålderismen och hur du håller hjärnan och kroppen i form långt upp i åldrarna. 

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart har rest runt jorden och besökt de blå zonerna där människor lever längre än på andra ställen. Han har intervjuat världsledande forskare som förklarar hur hjärtsjukdomar, cancer och demens till stor del går att undvika. Flera av svaren på åldrandets gåta finns redan bland dessa forskare, det gäller bara för oss andra att lyssna. I en uppmärksammad serie i Svenska Dagbladet har Henrik Ennart berättat om att föryngrande läkemedel redan testas på människor, om hur du kan ta kontroll över ditt åldrande och varför andligt välbefinnande kan var viktigare än både mat och motion för ett friskt åldrande. 

Om deltagarna: 

Ingmar Skoog är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och förekommer ofta som expert i media, till exempel i teveprogrammen Studio 65. Han sitter med i regeringens äldreforskarråd och är även föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa. 

I höst kommer hans bok “70 är det nya 50,” ( Polaris), som handlar om hur äldre har blivit yngre än någonsin och hur du håller hjärnan och kroppen i form. 

Henrik Ennart är vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och har bland annat skrivit boken “Åldrandets gåta”. Det var också han som introducerade begreppet blå zonerna i Sverige. Nyss kom hans bok “Den goda maten” om den italienska regionen Cilento och den ursprungliga medelhavskosten, skriven tillsammans med kostrådgivaren Charlotte Fredriksson. 

Webbinariet leds av Alexandra Charles von Hofsten. 

Välkommen att boka din plats till denna spännande kväll! 

Anmälan senast den 9 oktober! 

Anmälningslänken skickas till din e-postadress senast tisdagen den 10 oktober. Anmälan är bindande.