Etableringsprogrammet blir äntligen mer jämställt

Sveriges Kvinnoorganisationer har länge påtalat att etableringspolitiken är ojämställt konstruerande – att snabbspåren finns i mansdominerade branscher, att arbetsmarknadsinsatser som kvinnor ingår i inte leder till jobb i lika hög utsträckning som de som män deltar i, att förväntningarna på kvinnorna är låga bland arbetsförmedlare, att män får fler och dyrare insatser. Vi har sett en successiv förbättring på området; kunskapen om hur olika insatser slår för män och kvinnor har ökat, arbetsförmedlingen har fått signaler om att förändra arbetssätt, arbetsförmedlingen har i sin tur testat flera modeller som är mer jämställda än de som finns och har lovat att implementera det i sin ordinarie verksamhet.

Att kombinera föräldraledighet med etableringsprogrammet är en viktig pusselbit som har saknats. Nästan enbart kvinnor avbryter etableringsprogrammet och ca 20% av kvinnorna hoppar av för att vara föräldralediga. Etableringsprogrammet är en effektiv insats som sträcker sig över två år, därför är det extra viktigt att kvinnor får tillgång till dem i lika hög utsträckning som män. Många av kvinnorna som avbryter programmet slussas vidare till andra mindre effektiva insatser eller hamnar utanför insatserna och står utan eget arbete eller försörjning.

I regeringens budgetproposition för 2025 kom nyheten om att det nu ska gå att pausa etableringsprogrammet för att vara föräldraledig. En efterlängtad nyhet som inte kommer en dag för tidigt.

Kvinnors ekonomiska frihet är en av de viktigaste grundstenarna för att kvinnor ska åtnjuta sina rättigheter och för ett jämställt samhälle, därför är detta en viktig reform som vi kommer att följa noga.

Ytterligare positiva satsningar i budgetpropositionen för att stärka utrikes födda och nyanlända kvinnors arbetsmarknadsetablering är bl.a. en satsning för språk, studie- och yrkesvägledning för utrikes födda mammor, att yrkesintroduktionsanställningar som haft allra skevast könsfördelning avvecklas och istället satsar på jobbsprånget, en typ av individuellt anpassad praktik för utländska akademiker där 8 av 10 platser gått till kvinnor och 7 av 10 har fått jobb.

Vi välkomnar de förslag som kommit men fler förslag från utredningen Etablering för fler tillsammans med ytterligare satsningar behöver komma på plats för att helt korrigera för den ojämställt konstruerade etableringspolitiken. Vi vill bl.a. se en utvidgad målgrupp för etableringsprogrammet och fler snabbspår i kvinnodominerade yrken.