Välbeställda män är vinnare när Tidöpartierna får bestämma. Efter halva mandatperioden är trenden tydlig: jämställdheten går bakåt. Bara var tionde kvinna anser att hon har fått det bättre, och för första gången på 30 år ökar löneskillnaderna. Det krävs mer än vackra ord för att vända utvecklingen, skriver Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.
Debattartikel publicerad i Dagens Nyheter 24 oktober 2024.
Ingen tidigare regering har satsat mer på jämställdhet, skriver ansvarig minister Paulina Brandberg (L) på Linkedin. Men sanningen är att jämställdhetsarbetet monteras ned och går bakåt under Tidöregeringens styre.
Välbeställda män var budgetens vinnare, och de ekonomiska klyftorna mellan könen växer. Bara 11 procent av kvinnliga väljare tycker att de har fått det bättre. Samtidigt monteras jämställdhetsarbetet ner i den offentliga förvaltningen. För att stoppa utvecklingen krävs stora satsningar på välfärden, ökad press på arbetsmarknadens parter för att minska lönegapet och individualiserad föräldraförsäkring.
Regeringen Kristersson har varken genomfört några nya reformer för att öka den ekonomiska jämställdheten eller vårdat arvet från tidigare vänster- och högerregeringar. I år firar föräldraförsäkringen 50 år. Men regeringen firar med att backa bandet. Trots massiv kritik från kvinnorörelsen, fackförbund och experter har man gjort det möjligt för föräldrar att överlåta föräldrapenning till vem som helst. I stället för fler pappamånader och mer jämställdhet fick Sverige fler nannys.