Nu inleds Forum Jämställdhet 2024

Forum Jämställdhet 2024 är igång! Under två dagar samlas vi för att få kunskap, inspiration och kraft i vårt fortsatta jämställdhetsarbete. Till årets konferens väntas rekordmånga besökare, över 1200 deltagare. Ta del av 38 spännande programpunkter, lyssna till över 100 intressanta talare och nätverka med 40 utställare.

I invigningen bjuds vi på musik av sångerskan Kristin Amparo med band och aktivisten Emma Holten talar om hur alternativa ekonomiska modeller kan rädda jämställdheten och planeten. I programmet medverkar bland andra jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), FN:s särskilda rapportör för mäns våld mot kvinnor Reem Alsalem, Cambridgeprofessorn Brendan Burchell och Sveriges Kommuner och Regioners ordförande Anders Henriksson (S).

– Jag ser fram emot att träffa jämställdhetshjältar från hela landet, ta del av omvärldsbevakning i aktuella frågor och bli utmanad att tänka längre, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.

Årets konferens bjuder på 38 programpunkter med över 100 talare
I Jämställd vård och hälsa för alla får vi lyssna till bland andra Anke Samulowitz, doktor i medicinsk vetenskap, Kunskapscentrum för jämlik vård och Christian Carlsson, ordförande, socialutskottet (KD). I Föräldraförsäkringen fyller 50 år – hur ska den formas för framtiden? diskuteras vad som behöver göras för att försäkringen ska fortsätta vara en motor för ekonomisk jämställdhet. Poeten och författaren Faysa Idle intervjuas om hur det är att vara ung kvinna i gängmiljön. Ta del av spännande brandtal av Paulina Modlitba om hur AI kan bidra till jämställdhet, om Cramos arbete med jämställdhet som ökade företagets lönsamhet och Lena Abrahamsson talar om jämställdhet som nyckel i den gröna omställningen. Bland våra metodverkstäder återfinns teman som hur den civila beredskapen kan stärkas med jämställdhet, mäns delaktighet i jämställdhetsarbetet och hur perspektivkonflikter kan hanteras i jämställdhets- och hållbarhetsarbetet.

Du hittar hela programmet här.

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset 2024 koras
Svenska Jämställdhetspriset 2024 delas ut konferensens första dag vid värdskapets middag. Årets fem starka finalister är Almi Värmland, Byggnads, Svenska Fotbollförbundet, Södersjukhuset och Trivector Traffic.

Programmet är organiserat utifrån Agenda 2023
Programmet är organiserat utifrån Agenda 2030, det vill säga FN:s globala agenda för hållbar utveckling och de 17 hållbarhetsmål som världens länder har enats kring. Jämställdhet är ett eget mål i Agenda 2030, men ska också vara ett genomgående perspektiv i arbetet med samtliga mål. Samtliga programpunkter är kopplade till de olika målen utöver utöver det särskilda jämställdhetsmålet som genomsyrar hela konferensen.

Välkommen till Sveriges viktigaste mötesplats för jämställdhet!