#Slutvillkorat för kvinnor med funktionsnedsättning

MeToo-uppropet #slutvillkorat har lyft fram kvinnor med funktionsnedsättning och deras vittnesmål om sexuella övergrepp. I SR-dokumentären Du ska vara glad att jag vill ha sex med dig delar några kvinnor med sig av sina berättelser och av den okunskap de möts av. I programmet medverkar bland annat Maria Johansson som är ordförande för vår medlemsorganisation Forum – Kvinnor och Funktionshinder (FQ).

Kvinnor med funktionsnedsättning utsätts oftare än andra för sexuellt våld. Ofta använder förövaren funktionsnedsättningen för att få makt över kvinnan och ofta har dessa kvinnor svårare att få hjälp på grund av sin beroendeställning till förövaren. Uppropet #slutvillkorat startades av Denise Cresso och vittnar om många olika situationer då övergrepp begåtts och hur dessa vittnesmål inte alltid tas på allvar.

”Jag var ung och nyinflyttad. En gång när jag gick omkring i stan började en man följa efter mej. Jag hade ingen ledarhund på den tiden och rörde mej inte särskilt fort eller säkert, så det var jättesvårt att skaka honom av sej. Men när jag till slut klev av på hållplatsen, efter att ha hoppat av och på olika pendeltåg, trodde jag att jag hade kommit undan. Men så var han plötsligt där igen, drog i mina kläder, försökte kyssa mej. Jag skrek åt honom och slog min vita käpp i hans huvud, då försvann han. Det här var mitt på eftermiddagen och mitt i stan, men ingen hjälpte mej. När jag kom hem ringde det på min dörr. Jag blev jätterädd, skulle han sitta utanför och vakta nu och jag som hade slagit honom, vad skulle han göra om han fick tag i mej? Jag ringde polisen som kom. Då var mannen borta. ”Hur såg han ut? frågade polisen, jag sa något om längd och kraftighet och så, och så sa jag att mannen hade skägg. ”Hur kan du veta det? Var ni så nära varandra?” sa polisen och skrattade. Då skämdes jag och kunde inte förklara mer vad som hade hänt, ändå hade den här mannen följt efter mej i flera timmar. Polisen gick och i flera veckor var jag rädd för att mannen plötsligt skulle dyka upp utanför min dörr, men det gjorde han aldrig.”

Dåvarande Jämställdhetsminister Åsa Regnér fick i januari 2018 ta emot uppropets berättelser och krav:

  • Ställ krav på att de taxibolag som levererar färdtjänst har intyg från belastningsregistret innan de anställer en ny chaufför för färdtjänstkörningar.
  • Ställ krav på de taxibolag som levererar färdtjänst, att förare som anklagas för sexuella övergrepp blir avstängda under utredningen.
  • Se till så att Socialtjänst, Rättsväsendet, Hälso- och Sjukvården och andra verksamheter som arbetar med våld mot kvinnor har funktionshinderkompetens och kunskap om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
  • Stoppa nerdragningen av personlig assistans, så att kvinnor med normbrytande funktionalitet får stöd på sina villkor.
  • Se till så att kvinnojourer är tillgängliga för alla olika typer av funktionsnedsättning/normbrytande funktionalitet.

Lyssna på SR dokumentären Du ska vara glad att jag vill ha sex med dig här.

Läs berättelser och krav från uppropet #slutvillkorat här.