Sveriges Kvinnoorganisationer firade 25 år med bio och mingel

Den 21 november samlades feminister, medlemsorganisationer, politiker och samarbetspartners på Biograf Grand i Stockholm för att fira att Sveriges Kvinnoorganisationer fyller 25 år i år. Stort tack till alla er som kom och till Gertrud Åström, Greta Thunberg, Märta Stenevi, Gulan Avci, Annika Strandhäll och Annie Lööf som höll tal under kvällen.

Efter minglet visade vi filmen Call Jane som handlar om en underjordisk rörelse som hjälpte kvinnor att få tillgång till abort under 1970-talet i USA. Ett av filmens viktigaste budskap är – You Are Not Alone. Det kännetecknar den svenska kvinnorörelsens arbete historiskt och än idag.  Arbetet för kvinnors och flickors rättigheter bedrivs tillsammans i ett brett systerskap. Som vår ordförande Susannah Sjöberg sa när hon hälsade välkommen: ”Så länge en kvinna är bunden går ingen av oss fri”. Just nu, nät hotet mot kvinnors och flickors rättigheter växer i Sverige och världen. är det viktigare än någonsin att träffas och hämta kraft i kvinnorörelsens historia och av varandra.

Hur bildades Sveriges Kvinnoorganisationer?
Sveriges Kvinnoorganisationer bildades 1995 efter att ett stort antal svenska kvinnor deltagit på FN:s fjärde världskonferens i Beijing. Efter mötet blev det tydligt att det fanns ett behov av att samla landets olika kvinnoorganisationer i ett gemensamt paraply. Organisationen hette till en början Samverkansforum för Kvinnor i Sverige, SAMS, men bytte senare namn till Sveriges Kvinnolobby och senare till Sveriges Kvinnoorganisationer. 2014 genomförde vi konferensen Nordiskt Forum som hade över 30 000 besök. Läs mer om vår historia här.

Vad gör Sveriges Kvinnoorganisationer idag?
Idag samlar Sveriges Kvinnoorganisationer 50 föreningar som tillsammans representerar över 130 000 kvinnor och flickor och arbetar för kvinnors och flickors frigörelse, fulla mänskliga rättigheter och ett jämställt samhälle. V i granskar årligen statens budget ur ett jämställdhetsperspektiv, sammankallar nätverket Lön hela dagen som är Sveriges bredaste allians för jämställda löner och driver initiativet Reklamera mot könsdiskriminerande reklam. Vi är den svenska sektionen av European Women´s Lobby, EWL, och arrangerar årligen Sveriges största jämställdhetskonferens Forum Jämställdhet som härnäst genomförs i Malmö den 7-8 februari 2023.

Visningen av filmen Call Jane arrangerades i samverkan med Noble Entertainment. Här kan du se filmens trailer.

Nedan kan du ta del av några av våra medlemsorganisationers tal som de skrev till vårt 25-årsfirande.

Unizon

Bästa, fantastiska SKO: Som en oerhört trygg och bekväm sko, en jag med glädje kliver ner i. Och samtidigt – så obekväm när det krävs. Inga fotriktiga sulor mot patriarkatet!

En sammanhållen kvinnorörelse är avgörande för den politiska utvecklingen för kvinnors och flickors rättigheter. Och vi är stolta att vara medlemmar hos er och att kämpa tillsammans med er.
Tänk alla gånger vi stått för det enda motståndet i rummet. Alla sammanhang vi ropat ”Women are not commodities!”.
Vi orkar för att vi är tillsammans. Vi håller varandras händer när det är läskigt. Vi håller varandras händer – och vi höjer våra röster tillsammans. För Jina. För Ing-Marie. För alla kvinnor och flickor – så länge det behövs.
Kram från Unizon! Grattis till 25 år!!