Sveriges Kvinnoorganisationer Sveriges Kvinnoorganisationer

Feminism

För dig som vill veta mer om feministisk teori och historia!

Digitala lästips

Böcker och information du kan hitta online.

Asiatisk kvinna

Ett instagramkonto där du kan läsa mer om hur det är att vara asiatisk kvinna i Sverige idag. Det här kontot kan hjälpa dig förstå vilka perspektiv som ofta glöms bort i samhället.

Svart kvinna

Ett instagramkonto där du kan läsa mer om hur det är att vara svart kvinna i Sverige idag. Drivs av Fanna Ndow Norrby.

Fysiska böcker

Här hittar du böcker som går att köpa eller låna på bibliotek.

Alla borde vara feminister – Chimamanda Ngozi Adichie

Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen.

Feminism –  Lena Gemzöe

Här diskuteras hur klassiska feministiska frågeställningar är intimt sammanvävda med brännpunkterna i dagens identitetspolitiska debatter, som debatten om ordet hen och debatten om slöjan. Hur formulerar feminism som politisk teori möjligheterna för feministisk solidaritet idag?

Feminism utan gränser avkoloniserad teori, praktiserad solidaritet – Chandra Talpade Mohanty

Feminism utan gränser har den banbrytande teoretikern och feministen Chandra Talpade Mohanty samlat sina mest centrala texter från nästan två decenniers verksamhet som intellektuell och aktivist.

Fittstim – Belinda Olsson – Linda Skugge – Brita Zilg

Författarna hoppas att tjejer genom att läsa den här boken kanske lär sig sätta gränser tidigare, ser sitt värde och inser att de har makten över sitt eget liv.

Genus – om det stabilas föränderliga form – Yvonne Hirdman

Ordet genus, som ett ord för kön, börjar ingå i vårt språk. Men vad betyder det? Det finns mer än en förståelse och mer än en teori. I boken Genus har Yvonne Hirdman samlat över femton års tänkande kring begreppet Genus och på den feministiska teori det är förknippat med.

Kvinnohistoria – Yvonne Hirdman

En bok som berättar hur kvinnor levt genom historien

Män förklarar saker för mig – Rebecca Solnit

En bok som belyser maktförhållandet mellan män och kvinnor.

Om Genus – Raewyn Connell, Rebecca Pearse

I Om genus ger Raewyn Connell och Rebecca Pearse en översikt över och en introduktion till genusforskningens centrala frågeställningar.

Politikens paradoxer: En introduktion till feministisk politisk teori – Maria Wendt Höjer, Cecilia Åse

Boken är en introduktion till modern feministisk teori.

Politik och kön

Denna bok är en ovärderlig introduktion till feministisk statsvetenskaplig forskning.

Rosa: den farliga färgen – Fanny Ambjörnsson

I Rosa: den farliga färgen försöker Fanny Ambjörnsson ta reda på vad människor menar när de säger att de älskar rosa, och vad de hatar och känner sig äcklade av. I boken granskar hon vad färgen står för här och nu och vad människors attityder till rosa säger oss om vår samtid.

Svart Kvinna – Fanna Ndow Norrby

Det här är en bok om svarta kvinnors liv i Sverige idag. Vad bemöts svarta kvinnor av i vårt samhälle? Den här boken kan hjälpa dig förstå vilka perspektiv som ofta glöms bort i samhället idag. Boken började som ett instagramkonto som du hittar ovan.

Under det rosa täcket : om kvinnlighetens vara och feministiska strategier  – Nina Björk

Journalisten och författaren Nina Björk talar i Under det rosa täcket för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ”naturlig” identitet – utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter.

Varat och varan : prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan – Kajsa Ekis Ekman

Sexhandeln är en av världens mest lukrativa industrier. Surrogatmödraskap – där kvinnor föder barn mot betalning – har blivit en gigantisk ekonomisk verksamhet. Varat och varan är en bok om verkligheten för surrogatmödrar och prostituerade.