27 september slutade kvinnor få betalt

Den 27 september slutade kvinnor att få pension, medan män får pension året ut. Så ser det ut om man omvandlar pensionsgapet, som i år ligger på 26 procent, till dagar på ett år. Sedan Sveriges Kvinnoorganisationer startade kampanjen Pension hela året tillsammans med Tantpatrullen, PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna för tre år sedan har gapet minskat 5 procent efter att ha legat still under en längre tid. Minskningen beror bland annat på att garantipensionen automatiskt har höjts och automatiskt räknats upp under inflationsåren och på det inkomstpensionstillägg som gjordes 2021.

Utöver dessa små justeringar som lett till myrsteg i rätt riktning är det nuvarande pensionssystemet tydligt utformat utifrån en manlig norm som enbart tar hänsyn till det betalda arbetet och förbiser halva befolkningen och halva livet. Utmärkande för det svenska ojämställda pensionssystemet är att det till så stor del är inkomstbaserat, det vill säga både den allmänna pensionen och tjänstepensionen är bygger på hur mycket du har tjänat under arbetslivet. Tjänstepensionssystemet ger dessutom högre ersättning per krona för löner över en viss nivå, vilket förstärker inkomstskillnaderna mellan könen. Över tid har tjänstepensionens bidrag till pensionsgapet har ökat. 

Sveriges Kvinnoorganisationer och Tantpatrullen vill på sikt att pensionssystemet ska reformeras i grunden. Sverige bör införa en universell ålderspension som säkrar en trygg ålderdom för alla pensionärer. Därefter kan inkomstbaserad tjänstepension som säkerställer att det lönar sig att arbeta och att avståndet till tidigare lön inte blir för stort läggas ovanpå. Liknande system finns bland annat i Danmark där pensionsgapet mellan könen är betydligt mindre än i Sverige. När det finns en grundpension i botten blir kostnaden i pensionen för kvinnor och (män) att arbeta mindre under några år i samband med familjebildning inte lika högt.  

Det finns också flera mindre reformer som kan göras inom nuvarande pensionssystem för att minska pensionsgapet, tills en större reform kan komma på plats. Tjänstepensionssystemet bör reformeras så att varje intjänad krona ger lika mycket pension. Sveriges Kvinnoorganisationer föreslår också att ofrivilligt deltidsarbete ska kunna ge full inbetalning till tjänstepensionen, det skulle både ge högre pensioner till deltidsarbetade kvinnor och uppmuntra arbetsgivare att erbjuda heltidsarbete. Därutöver måste pensionssystemet mer än idag kompensera för det obetalda omsorgsarbetet som kvinnor tar ett större ansvar för än män, bland annat bör de så kallade barnrättsåren reformeras.  

Läs mer om Sveriges Kvinnoorganisationers förslag för mer jämställda pensioner här 

Vill du engagera dig i kampen för jämställda pension? Gå med i eller stötta Tantpatrullen