Morgonseminarium och lansering av rapporten Jämställda skatter

Datum 14 dec 2022

Tid 9.00 - 10.00

Plats Ekonomiska museet

Address Narvavägen 13–17, 114 84 Stockholm

Sveriges Kvinnoorganisationer bjuder in till lansering av rapporten Jämställda skatter!

Tid: Onsdagen den 14:e december klockan 09:00-10:00.

Plats: Ekonomiska museet, Narvavägen 13–17 (samma lokaler som Historiska museet)

Anmäl dig till lanseringen av rapporten här. 

Om rapporten
Våra ekonomiska system är verktyg för att förbättra liv och öka jämställdheten, men idag undergräver de allt som oftast den utveckling vi säger oss vilja ha. I Jämställda skatter tar Sveriges Kvinnoorganisationer ett helhetsgrepp om ett av våra viktigaste ekonomiska system: skatterna. Skatterna påverkar oss alla men skapar sämre utfall för kvinnor än för män, vilket underminerar den ekonomiska jämställdheten.

Snabba prisökningar och en stundande lågkonjunktur drabbar de med redan små marginaler hårdast. En av de mest utsatta grupperna är ensamstående mammor, en grupp som relativt andra har få fördelar i skattesystemet. För att komma tillrätta med det här och mildra konsekvenserna av den de bistra ekonomiska tiderna krävs en jämställdhetsreformering av skattesystemet.

Jämställda skatter granskar de svenska skatterna och föreslår konkreta reformer som tar hänsyn till kvinnors livsvillkor och jämnar ut förutsättningarna mellan kvinnor och män. Särskilt fokus riktas mot livsvillkoren för ensamstående kvinnor med barn.

Medverkande

Beatrice Nordling, rapportförfattare Sveriges Kvinnoorganisationer

Christina Olsson, Generalsekreterare Makalösa Föräldrar

Elinor Odenberg som är Chefsekonom på Arena Idé