SVT trivialiserar surrogathandeln – vi anmäler till Granskningsnämnden

Fredagens avsnitt av talkshowen Carina Bergfeldt i SVT  1 normaliserarar handeln med kvinnor och barn i surrogatindustrin. Nu anmäler Sveriges Kvinnoorganisationer det kritiserade programmet till Granskningsnämnden för brott mot kravet på opartiskhet. När ska media börja lyfta fram surrogatmammornas perspektiv? 

I programmet berättar festfixaren Michael Bindefeld och hans man om hur de skaffade barn genom surrogatmoderskap. Gästerna talar om hur de hade en lång lista på egenskaper som de ville att kvinnan som dominerade ägg ska ha, så som att hon ska vara lång, judisk och ha bra bollsinne. Konversationen hade lika gärna kunnat handla om att beställa ett kök eller en ny bil. Men produkten är i det här fallet ett barn. Barn tillverkas inte på fabriker utan bärs av gravida kvinnor i nio månader innan de föds.

En statlig utredning har kommit fram till att surrogatmoderskap inte bör tillåtas i Sverige då risken att kvinnor och barn ska fara illa är för stor. Utredningen slog även fast att handel med kvinnors reproduktivitet är oförenlig med grundläggande konventioner om kvinnors och barns rättigheter. Denna viktiga information utelämnades helt i fredagens avsnitt av Carina Bergfeldt.

Läs vår anmälan till Granskningsnämnden här.

Flera medier har rapporterat om kvinnorörelsens och tittarnas kritik mot Carina Bergfeldt. Läs mer i Dagens ETC, Aftonbladet och Expressen. Se även när vår generalsekreterare Clara Berglund debatterar mot Timbros VD Benjamin Dousa i Aktuellt.