Den svenska sexköpslagen lyfts fram som ett föredöme i ny FN-rapport

Ny rapport från FN:s särskilda rapportör om mäns våld mot kvinnor, Reem Alsalem, visar att kriminalisera sexköp och koppleri är det bästa sättet att motverka prostitution.

FN:s särskilda rapportör om mäns våld mot kvinnor, Reem Alsalem, har inför FN:s råd för mänskliga rättigheters 56:e session presenterat en rapport som framhåller att prostitution både är en form av och en konsekvens av mäns våld mot kvinnor.  

Rapporten är en omfattande kartläggningen av hur prostitutionssytemet verkar, tar sig i uttryck och dess konsekvenser. Den bygger på landsbesök, konsultationer med experter, forskning, data, underlag från civilsamhällesorganisationer och individer inklusive överlevare. Även lagstiftning och dess konsekvenser i olika länder kartläggs. Här lyfts särskilt den svenska modellen, eller “The Equality Model” som den också kallas, som viktig för att hindra, förebygga och motverka det våld som prostitution innebär.  

Diskriminering utifrån flera grunder ökar riskerna för prostitution

Slutsatsen är att prostitution drivs av och reproducerar patriarkala normer, ekonomisk ojämlikhet och stigmatisering. Kvinnor och flickor från missgynnade bakgrunder, som är diskriminerade utifrån flera grunder, är särskilt sårbara. Rapporten identifierar faktorer som funktionsnedsättning, ålder, etnicitet, migrationsstatus och sexuell läggning som ökar riskerna för att hamna i prostitution. 

I rapporten beskrivs det mångfacetterade våldet som kvinnor och flickor i prostitution utsätts för. Både fysiskt och sexuellt våld (t.ex. misshandel, våldtäkt, stympning), psykiskt våld (t.ex. kontroll och förnedring) samt psykiska påföljder (t.ex. depression, PTSD, självmordstankar) och ekonomisk exploatering (t.ex. skuldbindning, att inte få betalt alls eller enligt överenskommet). Rapporten lyfter även fram tredje part, så som hallickar och människohandlare, som utnyttjar och kontrollerar dessa kvinnor och flickor, ofta under slavliknande förhållanden. 

Lagstiftning som straffar kvinnor i prostitution eller frånvaro av lagstiftning som straffar köparna och hallikarna samt bristen på socialt skydd förvärrar situationen ytterligare för många kvinnor och flickor som ofta saknar tillgång till rättsligt skydd, möter social stigmatisering och kriminaliseras istället för att få stöd och vård. 

Vidare betonas att exploatering i pornografi ska ses som en form av filmad prostitution som dessutom reproducerar våld och objektifiering i hela samhället. 

I rapporten uppmanar FN:s särskilda rapportör om mäns våld mot kvinnor till: 

  • att stater ska ha ett människorättsbaserat angreppssätt för att hantera situation och med omfattande juridiska ramar där köp av sex ska vara kriminaliserat, inte kvinnan i prostitution.  
  • att stater ska tillhandahålla stöd, skydd och skapa förutsättningar för att kvinnor som är i prostitution ska kunna lämna.   
  • ett mer omfattande internationellt samarbete för att få till de juridiska förändringar som krävs i många FN-medlemsstater.  

FN-rapporten lyfter också behovet av ett samordnat svar för att adressera grundorsakerna och konsekvenserna av prostitution.  

Hela rapporten kan ni hitta här (rapport “A/HRC/56/48” i listan).