Sveriges Kvinnoorganisationer deltar på FN:s kvinnotoppmöte CSW69

Den 10-21 mars 2025 samlas regeringar, experter och kvinnoorganisationer i New York för att delta i kvinnokommissionen, CSW, som är FN:s årliga möte om kvinnors och flickors rättigheter.  Fokus i år är att se hur väl FN:s medlemsstater uppfyller sina åtaganden enligt Pekingplattformen, som har sitt 30-årsjubileum. Sveriges Kvinnoorganisationer och flera av våra medlemsorganisationer deltar under CSW:s första vecka.  

Vår generalsekreterare, Susannah Sjöberg, ingår i Sveriges officiella delegation till kvinnokommissionen. Under CSW kommer Sveriges Kvinnoorganisationer att lansera Women’s Platform for Action International – en ny världsorganisation som samlar kvinnorörelsen globalt. 

Vad är CSW

Commission on the Status of Women (CSW), FN:s Kvinnokommission, är en funktionell kommission under FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) som enbart ägnar sig åt jämställdhetsfrågor. Kvinnokommissionen har huvudansvaret för policyutvecklingen gällande jämställdhet mellan kvinnor och män och att följa upp hur kvinnors rättigheter efterlevs i medlemsstaterna. CSW är det årliga internationella toppmötet för kvinnors rättigheter där FN:s medlemsländer möts i högkvarteret i New York för att sätta globala mål och formulera konkreta åtgärder för att främja jämställdheten världen över. Parallellt med mötet pågår seminarier, utställningar, debatter och mottagningar. Sveriges Kvinnoorganisationer har konsultativ status i förhållande till ECOSOC och deltar årligen vid Kvinnokommissionen. Se en film om vad CSW är här.

Sveriges Kvinnoorganisationer sammankallar även det löst sammansatta CSW-nätverket för de som är intresserade av eller åker till CSW årligen. För att gå med i nätverket kontakta info@sverigeskvinnoorganisationer.se.

Bejing+30

Pekingplattformen, Beijing Platform for Action, är en omfattande handlingsplan som syftar till att uppnå FN:s mål för jämställdhet, utveckling och fred. Denna plattform utvecklades under FN:s fjärde världskvinnokonferens i Beijing 1995 och är baserad på FN:s konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (CEDAW). Plattformen adresserar tolv kritiska områden, inklusive våld mot kvinnor, feminisering av fattigdom och kvinnors inflytande. Genom Pekingplattformen åtar sig stater att eliminera diskriminering mot kvinnor och undanröja alla hinder för jämställdhet. 

Vad gör Sveriges Kvinnoorganisationer på plats?

Sveriges kvinnoorganisationer har en rådgivande funktion i den svenska delegationen och bevakar förhandlingarna. Vi arrangerar en rad möten med internationella institutioner, representanter till FN, internationella kvinnoorganisationer och nationella och lokala kvinnoorganisationer från hela världen. Deltagare från Sveriges Kvinnoorganisationer deltar i paneler, evenemang och rundabordssamtal som vi själva och andra arrangerar.

Under CSW får vi möjlighet att lyfta organisationens ståndpunkter och prioriterade frågor för de som deltar och är med i förhandlingarna för slutdokumentet. Vi som paraplyorganisation stärker vårt internationella nätverk och position i den globala kontexten.