Tal: Stoppa kriget och handeln med ukrainska kvinnor

Den 31 maj talade Sveriges Kvinnoorganisationers ordförande Susannah Sjöberg vid onsdagsmanifestationen mot Rysslands krig mot Ukraina. Varje vecka, sedan krigets början, arrangeras manifestationer utanför Ryska ambassaden. 

  • Ta del av talet nedan.
  • Läs mer om onsdagsmanifestationerna här 

“Stoppa kriget och handeln med ukrainska kvinnor”

Kära demonstranter, arrangörer och alla som lyssnar på länk. Tack för att jag får vara här och tala idag. Mitt namn är Susannah Sjöberg och jag är ordförande för Sveriges Kvinnoorganisationer, en partipolitiskt och religiöst obunden paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen. Idag vill jag berätta för er om den människohandel och det systematiska utnyttjande av ukrainska kvinnors kroppar som sker runt om i Europa och här i vårt eget land.

Sedan kriget bröt ut har flödet av utsatta kvinnor från Ukraina till Europa varit konstant. Under året har polisen rapporterat om människohandlare som stått vid gränserna, i Nynäshamn, vid Skavsta flygplats – på jakt efter kvinnor att utnyttja i prostitution. En organisation som möter många av dessa ukrainska kvinnor är Talita som hjälper kvinnor i prostitution att bli fria. Jag säger fria för det är mycket ofta ett helvetiskt fängelse de befinner sig i. Majoriteten av kvinnorna kommer från några av världens mest fattiga och utsatta länder, däribland Ukraina. Sedan kriget bröt ut har Talita träffat många ukrainska kvinnor i Sverige. Denna bild bekräftas också av jämställdhetsmyndigheten och de regionala koordinatorerna mot människohandel. Kvinnorna luras hit av så kallade agenturer i Ukraina. De lovar dem arbete men väl här väntar en verklighet ingen av oss kan föreställa sig. Många av kvinnorna befinner sig i en akut svår ekonomisk situation. Det kan handla om att deras man har åkt för att strida i kriget och de behöver pengar för att ta hand om familjen. Väl här i Sverige blir många av dom tvungna att ta emot så mycket som 15 män per dygn, dygnets alla timmar. Kvinnorna är dubbelt traumatiserade, av kriget hemma i Ukraina och av prostitutionen i Sverige. De vill hem ganska direkt, hellre hem till kriget än att vara kvar i prostitution i Sverige.

Myten säger att prostitution är arbete likt vilket som helst. Men det är inte en påse bananer som hon säljer på en marknad. När man kallar det arbete nämns aldrig det kladdiga, det nakna, det utsatta, våldet och det totala maktövertag en man som så att säga köper en kvinnas kropp har över henne.

Det kvinnorna är med om är våld och övergrepp. Deras gränser respekteras inte och det är fruktansvärda handlingar de förväntas gå med på. Jag träffade en polis för några veckor sedan som berättade att när de hittar kvinnorna, via eskortsidor på internet, så är en mycket vanligt situation att kvinnan inte förstår någon svenska, hon vet inte vilken stad hon befinner sig i och hon har ingen aning om vad det står i annonsen där hennes kropp erbjuds. Det kan stå att hon erbjuder männen att tortera henne och våldta henne. Mörkertalet är stort, när en man tas för brottet är det få fall av människohandel som leder till åtal och fällande dom.

I Sverige har vi ändå en sexköpslag som säger att det är brottsligt att köpa sex. Men runt om i Europa är situationen en helt annan. Detta skapar en mycket utsatt situation för kvinnorna. I Tyskland finns det gigantiska, statligt kontrollerade bordeller. En tysk polis berättade att det finns väldigt många ukrainska kvinnor i Tyskland just nu och hur svårt det är för dem att hjälpa kvinnorna. Läs gärna på mer om prostitution i Tyskland, det är fruktansvärd läsning.

Detta är mitt budskap till er och alla som lyssnar idag:

I Sverige och runt om i Europa utnyttjas ukrainska kvinnor i prostitution av män. Vi vill vara det goda och fria Europa. Men så länge som ukrainska kvinnor utnyttjas, våldtas och misshandlas av män i Sverige och resten av Europa är vi aldrig fria. Jag vill uppmana er som lyssnar att lära er mer om detta, sprida ordet, utbilda era söner och döttrar om det ni lär er. Lika mycket som vi bojkottar Marabou och Absolut Vodka måste vi vara glasklara med avskyn mot de män som begår dessa brott.

So finally. I want to finish in English and talk directly to any Ukrainian woman listening. A womans body is not something that can be bought and sold. It belongs to you and only you. To all Ukrainian women – we in the Swedish Womens Lobby see you, we hear you and we stand by you. We will never stop fighting for your freedom and your bodily rights.

Slava Ukraini!