Den 11 december deltog på Sveriges Kvinnoorganisationers tillträdande generalsekreterare Susannah Sjöberg på ett möte med bland andra skolminister Lotta Edholm, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och jämställdhetsminister Paulina Brandberg. Mötet handlade om hur arbetet med att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck kan stärkas. Ta del av Susannah Sjöbergs anförande från mötet nedan.
”Hedersrelaterat våld och förtryck behöver belysas inom samtliga jämställdhetspolitiska mål”
Sveriges Kvinnoorganisationer välkomnar de insatser som regeringen gjort för att fördjupa kunskapen kring hedersrelaterat våld och förtryck och att det ges stort utrymme i regeringens åtgärdsprogram. Flickor och kvinnor utsätts just för att de är kvinnor och flickor, deras sexualitet, kroppar och liv ska kontrolleras från vaggan till graven. Som små flickor utsätts vissa för könsstympning, deras kroppar och rörelsemönster begränsas och döljs.
Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck kan därför inte beskrivas eller bedrivas på ett könsblint sätt. Det är oroande att regeringens åtgärdsprogram gör detta och vi ser med stor oro hur arbetet på myndighetsnivå ofta bedrivs könsneutralt. Det går inte att enbart tala om barns utsatthet, samhället måste benämna och se flickor och pojkar och därmed genomföra åtgärder som behövs utifrån hur olika grupper av flickor och pojkar utsätts.
Sveriges Kvinnoorganisationer anser att hedersrelaterat våld och förtryck bör särskiljas från andra former av könsbaserat våld och få en egen nationell strategi. Vi förordar en sammanhållen våldsförståelse, och att det inte bör införas ett särskilt delmål för hedersrelaterat våld och förtryck. Detta är en kompromiss eftersom vi ser att heder på många sätt särskiljer sig från andra former av mäns våld mot kvinnor, samtidigt som det är viktigt att se att även detta våld är tydligt könat och ett jämställdhetsproblem. Det är framförallt flickors och kvinnors sexualitet, kroppar och liv som ska kontrolleras. Det är deras oskulder och kyskhet som familjens heder fästs vid.
Hedersrelaterat våld och förtryck behöver belysas inom samtliga jämställdhetspolitiska mål, till exempel utbildning: personal som inom förskolor och skolor begränsar, kontrollerar och förtrycker flickor, som inte följer svensk lagstiftning och svensk läroplan kan inte tillåtas verka.
Jämställdhetsarbetet behöver stärkas inom integrationspolitiken. Vidare är ekonomisk jämställdhet oerhört viktigt för att utsatta vuxna kvinnor ska kunna fly, det är därför allvarligt att etablerings- och arbetsmarknadsåtgärder för nyanlända inte har varit utformade för kvinnors behov och i högre utsträckning gått till män under lång tid. Utrikes födda kvinnor blir inlåsta i ekonomiskt beroende och särskilt sårbara för hedersförtryck. Vi välkomnar därför att det nu ska bli möjligt att pausa etableringsprogrammet under föräldraledighet, men mer behöver göras.
Slutligen vill vi lyfta det viktiga arbetet som de ideella kvinnojourerna och organisationer som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck gör för målgruppen. De behöver tillräckliga resurser och goda förutsättningar för att bedriva sin verksamhet. Hela samhället behöver hjälpas åt – samtliga nivåer behöver prioritera arbetet, avsätta resurser och sätta mål för arbetet.
- Socialtjänsten behöver bli bättre på att tidigt upptäcka och sätta in åtgärder.
- Rättsväsendet behöver förbättras, till exempel bör förundersökningar där hedersmotiv misstänks utredas av specialiserade poliser och åklagare.
- I skolan behöver flickor och pojkar lära sig om flickors mänskliga rättigheter.
För det är tyvärr så att dessa flickor och kvinnors rättigheter är en del av de mänskliga rättigheterna som alltför ofta osynliggörs.
Bakgrundsinformation
- Under ett års tid ska regeringen kalla till ett antal möten om mäns våld mot kvinnor med ministrar, generaldirektörer och viktiga civilsamhällesorganisationer. Syftet med dessa möten är att skapa en gemensam lägesbild och att identifiera konkreta åtgärder på kort och lång sikt.
- Det förra mötet, 11 september, hade fokus på förebyggande åtgärder och samverkan mellan myndigheter. Här kan ni läsa vad vi sa då.
- Regeringens åtgärdsprogram som samtalen ska utgå från finns här.
- Inriktning för mötet: möjligheter och svårigheter med pågående arbete, samverkan som initierats eller planerats samt kommande behov av konkreta åtgärder för att förbättra arbetet med att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.