Ny abortlag hot mot kvinnors rättigheter i Polen

Den 23 september gick ett förslag igenom i det polska parlamentet om ett i princip totalt abortförbud. Detta är ett stort hot mot kvinnors mänskliga fri- och rättigheter i Polen. Kvinnorättsorganisationer i både Polen och övriga Europa, däribland European Women’s Lobby, har reagerat starkt på detta och en mängd initiativ i protest mot lagen har startats.

Redan idag har Polen en av Europas mest restriktiva abortlagar. Abort får i nuläget endast utföras i fall av våldtäkt eller incest, vid allvarliga fosterskador eller när kvinnans liv eller hälsa är i fara. Förra fredagen röstade den polska regeringen igenom ett förslag på en ännu striktare lag. Den nya lagen kommer att begränsa möjligheten till abort ytterligare och göra det i princip helt förbjudet. Enda undantaget är i de fall då det otvivelaktigt handlar om en risk för den gravida kvinnans liv. Det nya lagförslaget innefattar också längre fängelsestraff än tidigare.

Samtidigt som lagförslaget diskuterats i parlamentet med stöd av antiabort-aktivister i landet har man de senaste veckorna kunnat se kvinnorättsorganisationer och aktivister stå upp för kvinnors fri- och rättigheter genom demonstrationer och protester. Utanför parlamentet samlades på torsdag kväll den 22 september tusentals demonstranter för att protestera.

En mängd andra initiativ i protest mot beslutet har lanserats under veckan. Under helgen den 1-2 oktober organiseras demonstrationer, så kallade black protests, där människor uppmanas att bära svarta kläder och ge sig ut på gatorna för att protestera mot regeringens inskränkande av kvinnors fri- och rättigheter. I Warszawa äger helgens demonstration rum på lördagen och avslutas utanför parlamentet. Den 3 oktober genomförs också en nationell strejk under #blackmonday då polska kvinnor uppmanas att stanna hemma från jobb och skola för att protestera mot lagen.

I Sverige kommer en manifestation att hållas utanför polska ambassaden i Stockholm. En sammanställning av måndagens alla initiativ finns här.

Redan nu används #czarnyprotest, #blackprotest och #ODZYSKACWYBOR på sociala medier där människor visar solidaritet med polska kvinnor och motstånd mot lagen.

Sveriges Kvinnoorganisationer står självklart bakom de polska kvinnorna och organisationerna i sitt arbete mot abortförbudet och uppmanar till visat motstånd och solidaritet. Vi uppmanar även alla att signera det öppna brev som We Move Europe tillsammans med European Women’s Lobby tagit initiativ till för att protestera mot förslaget. Mer info och fler förslag på hur man kan agera viralt finns på EWL:s hemsida.