Efter tio år väljer Clara Berglund att lämna rollen som generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer. Samtidigt slutar även organisationens operativa chef Malpuri Groth. Under deras ledarskap har kvinnorörelsens ställning och arbete för ett mer jämställt samhälle stärkts. Såhär säger de själva om sin tid på Sveriges Kvinnoorganisationer.
Tack kvinnorörelsen för allt
Det är med glädje, stolthet och tacksamhet som vi ser tillbaka på vår tid på Sveriges Kvinnoorganisationer. Den livs- och samhällsviktiga kvinnorörelsen har format oss som människor, men vi har också fått möjlighet att göra ett avtryck i organisationen och i samhället.
Kvinnorörelsen som i tider av backlash behövs mer än någonsin står stark. Vår medlemskår och flera av våra medlemsorganisationer växer när allt fler kvinnor och flickor vill organisera sig för att försvara och flytta fram sina rättigheter. I somras arrangerade vi för första gången vårt årliga tjejläger. De senaste åren har Sveriges Kvinnoorganisationer också ökat sin ekonomiska självständighet och gjort sig mindre beroende av kortsiktiga projekt. Vi har utvecklat konferensen Forum Jämställdhet som nått ut med kunskap och idéer till tusentals politiker, chefer och experter och byggt upp en värderingsdriven konsultverksamhet. Startskottet för den snabba utveckling som skett var konferensen Nordiskt Forum arrangerades tillsammans med nordiska systerorganisationer i Malmö 2014.
”Med ökad skärpa har vi utkrävt ansvar från politiker och andra makthavare utifrån Sveriges åtaganden enligt kvinnokonventionen.”
Tillsammans med våra medlemsorganisationer bedriver Sveriges Kvinnoorganisationer ett omfattande, intensivt och strategiskt arbete för ett jämställt samhälle som vunnit mer höjd de senaste åren. Med ökad skärpa har vi utkrävt ansvar från politiker och andra makthavare utifrån Sveriges åtaganden enligt kvinnokonventionen.
Vi har gjort allt för att försöka stoppa allvarliga bakslag, så som legaliseringen av surrogatmoderskap i Sverige som nu verkar avvärjd. Efter många års krav om att jämställdhetspolitiken likt andra politikområden skulle få en myndighet inrättades Jämställdhetsmyndigheten 2018. Vi satte ljus på hur kvinnor som invandrat till Sverige får mindre, sämre och senare hjälp från samhället för att komma i arbete, vilket äntligen har börjat förändras. Vi har initierat och utvecklat Lön hela dagen som är Sveriges bredaste allians för jämställda löner. Framstegen som vi har tagit tillsammans är många.
”Vi vill tacka alla medlemsorganisationer, styrelseledamöter, medarbetare, samarbetspartners och feminister för den tid som har varit.”
Det har varit fantastiskt för oss att få vara en del av denna resa som har drivits av genuin ilska över sakernas eländiga tillstånd och glädjen av att få arbeta för ett bättre samhälle tillsammans med andra kvinnor i kvinnorörelsen. Vi vill tacka alla medlemsorganisationer, styrelseledamöter, medarbetare, samarbetspartners och feminister för den tid som har varit. Feminismen finns alltid i vårt hjärta och var vi än hamnar härnäst kommer vi fortsätta kämpa för att kvinnors och flickors frihet.
Clara Berglund och Malpuri Groth
________________________________________________________________________________________________
Vad händer nu?
Processen att hitta en efterträdare pågår och ny generalsekreterare kommer att presenteras senare i oktober. Clara Berglund och Malpuri Groth kommer att lämna sina tjänster den 30 november.
Presskontakt
Lisa Palm
076-028 71 80
lisa.palm@sverigeskvinnoorganisationer.se