DN Debatt: ”Oroväckande ökning av självmord hos unga kvinnor”

Den psykiska ohälsan försämras bland yngre kvinnor och antalet självmord ökar. Som orsak pekar vissa på sociala medier och en orimlig kvinnoroll, andra på prestationskrav i skola och arbetsliv. Nu krävs mer forskning – och att vi pratar med tjejerna, skriver företrädare för flera organisationer.

Debattartikeln publicerades i Dagens Nyheter 26 december 2024.

Socialstyrelsens statistik över dödsorsaker visar att själv­morden (säkra och osäkra) steg från 1 569 personer 2022 till 1 617 i fjol. En stor del av ökningen utgörs av unga kvinnor. För kvinnor mellan 15 och 24 år gick de säkert konstaterade självmorden upp från 25 till 41 personer. För män i samma ålder var ökningen från 76 till 77 personer.

Självmordstalen för flickor och unga kvinnor har pendlat mellan ungefär dessa siffror i runt 30 år. Dessutom visar undersökning efter undersökning på en oroande utveckling vad gäller psykisk ohälsa bland flickor och unga kvinnor i stort. Som fem organisationer som arbetar med att främja psykisk hälsa identifierar vi ett stort behov av att tjejers rättigheter börjar tillgodoses mycket bättre.

Läs vidare här.

Tre viktiga förslag i artikeln är: 

  • Direkt dialog med flickor och unga kvinnor. Viktigast är att föra mer dialog med personerna det faktiskt gäller, genom bland annat att lyssna in verksamheter där flickor och unga kvinnor uttrycker sina tankar, erfarenheter och behov.
  • En rejäl satsning på forskning. Det saknas tillräckligt med forskning om unga kvinnors psykiska hälsa.  Politiker behöver ta hjälp av forskare för att tolka statistiken och ge förutsättningar för tvärvetenskaplig forskning som belyser problematiken i grunden.
  • Fokus på skolan. Köerna till psykia­trin är ett välkänt problem och ett bra samhälle kan reagera snabbt med god vård på psykisk ohälsa. Men enbart satsningar på vården räcker inte. Det behövs också ett förstärkt arbete med att utveckla och utvärdera förebyggande insatser i hela samhället.