I veckan meddelade den brittiska regeringen att myndigheten för filmklassificering blir tillsynsmyndighet för den nya lagen om ålderskontroll på porrsajter. Sveriges Kvinnoorganisationer, som tillsammans med Unizon och Roks arbetar för ett liknande initiativ i Sverige, är positiva till nyheten.

– Det är en dubbelmoral att samhället har ett upparbetat och utmärkt system för att skydda barn från filmer och scener som kan vara skadliga för dem att se på tv och bio, men sedan lämnar barnen åt sitt eget öde på nätet. Storbritanniens exempel visar att det är fullt möjligt att applicera de lagar och regler vi har i samhället på den digitala världen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.

Den 5 december bjöd Sveriges Kvinnoorganisationer och Unizon in den brittiske IT- och barnrättsexperten John Carr till Sverige för att berätta mer om Englands initiativ till filter på internetabonnemang och åldersverifiering på porrsajter. Läs mer om samtalet här. I samband med sitt Sverigebesök träffade John Carr bland annat Justitieministern, internetleverantörer och barnrättsorganisationer.

Se Johns anförande via Sveriges Kvinnoorganisationers Facebook-sida.

Läs mer om det brittiska initiativet kring åldersverifiering på porrsajter här.

Läs mer om vårt arbete för porrfria miljöer för barn och unga här.