Kvinnorörelsen uppmärksammar Fadimedagen

Den 21 januari 2002 mördades Fadime Şahindal av sin pappa för att hon gjorde anspråk på ett liv i frihet och utmanade hedersprinciperna. I samband med årsdagen arrangeras en mängd aktiviteter för att fira hennes minne och fortsätta kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Missa inte Fadimegalan

Organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) bjuder in till en galakväll på Berns till Fadimes minne den 15 januari. Under kvällen medverkar bland andra justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin. Den 19 januari hålls ett seminarium om hedersförtryck i Borås och den 21 januari arrangeras en minnesceremoni i Uppsala. Dessutom föreläser GAPF på flera skolor under veckan. Läs mer om GAPF:s aktiviteter här.

Flera seminarier med Varken hora eller kuvad

Sveriges Kvinnoorganisationers medlemsorganisation Varken Hora eller Kuvad (VHEK) bjuder in till seminarium i Stockholm den 17 januari. Medverkar gör bland andra jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Den 19 januari arrangeras ett seminarium i Norrköping i samarbete med Sensus. Den 21 januari arrangeras även ett panelsamtal i Göteborg i samarbete med Humanisterna och HumanistHjälpen. Missa inte heller senaste numret av Förortsfeministen och senaste avsnittet av Hederspodden.

Läs mer om VHEK:s aktiviteter här.

Roks och Terrafems konferens till Fadimes minne

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) och Terrafem bjuder in till sin årliga konferens till minne av Fadime den 20 januari Stockholm. Invigningstalare på konferensen som även går att följa digitalt är jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Läs mer om konferensen här.

Vill du tipsa om fler aktiviteter som arrangeras med anledning av Fadimedagarna? Hör av dig till info@sverigeskvinnoorganisationer.se