Den 17 mars delade vår medlemsorganisation Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare, KVAST, ut priset Guldkvasten på Kungliga Operan. 2017 års pris gick till Stockholms Saxofonkvartett. Med priset vill KVAST uppmärksamma aktörer som gör särskilt betydelsefulla insatser för kvinnliga tonsättare.

Så här löd motiveringen:

”Stockholms Saxofonkvartett är sedan decennier en av Sveriges främsta och mest oumbärliga ensembler för framföranden av ny musik av kvinnliga tonsättare, nationellt och internationellt. Genom att driva pedagogiska projekt med unga musiker och musikskapare lägger de också grunden för framtida kvinnliga tonsättarskap. I centrum för detta står eldsjälen Jörgen Pettersson. Han är även konstnärlig chef för den repertoarmässigt jämställda Svensk Musikvår – Festivalen för Svensk konstmusik.”

I flera år har Stockholms Saxofonkvartett/föreningen Studio 53 satt upp de första konserterna med verk skrivna av kvinnliga tonsättare från hela världen. Dessa framföranden har för vissa av kvinnorna varit avgörande för framtida karriärer och yrkesval. Jörgen Petterson som var på plats och mottog priset sade:

”Vi ser Guldkvasten som en mycket fin bekräftelse på vårt arbete. En härlig känsla och stor ära som ger oss mycket energi att fortsätta med samma envishet. Vi har haft ett generationsskifte med nya musiker som lyfter vårt arbete ytterligare genom att fullständigt naturligt beakta genusfrågorna. Det är fantastiskt att kunna konstatera att det fortskrider med nya krafter.”

Om KVAST och Guldkvasten
KVAST är en ideell förening som verkar för att främja jämställdhet inom musiklivet med fokus på repertoarfrågor, kvinnliga tonsättare och nyskriven musik. Sedan 2008 har föreningen arbetat för att mer musik av kvinnor ska klinga i konserthus, på experimentscener och andra musikscener i Sverige och även internationellt. Under 2018 firar KVAST 10 år. Sedan 2010 har Guldkvasten delats ut och bland tidigare års pristagare finns Stockholms Konserthus, Båstad kammarmusikfestival, Stockholms läns Blåsarsymfoniker, Sound of Stockholm, Vadstenaakademien och Norbergfestival.

Här kan du läsa mer om KVAST och GuldKvasten.

På bild: Astrid Pernille Hartmann, ordf. KVAST, Jörgen Pettersson, Matias Karlsen Bjornstad, Sven Westerberg, Linn Persson, Per Hedlund och Leif Karlborg. Foto: Hampus Andersson. Årets Guldkvastengraalen, tillverkat i Skruv, signerat Sofia Bergman och Micke Johansson.