Internationella kvinnodagen: Kvinnorörelsens aktiviteter

Datum 08 mar 2024 - 08 mar 2024

Den 8 mars är det som vanligt dags att uppmärksamma internationella kvinnodagen. Nedan kommer vi att samla olika initiativ och evenemang som sker i samband med denna viktiga dag. Kvinnorörelsens aktiviteter kommer att uppdateras löpande.

 

Hope Föreningen

Fira internationella kvinnodagen med en marockansk stil. Den 2:a mars bjuder Hope Föreningen in till marockansk fest med bland annat middag, orkester, henna tatueringar och modevisning.

Tid: 14.00
Plats: Grunewaldvillan – Ringvägen 71, Saltsjöbaden

För mer information om bokning, hör av dig till 076-762 76 00

Kvinnor Krokar Arm

På Internationella kvinnodagen kommer kvinnor runt om i landet enas och gemensamt kroka arm med varandra för att stödja och främja ett jämställt samhälle fritt från våld. Genom deltagande är målet att skapa dialog, bryta tystnaden och tillsammans bygga
broar för att motverka polarisering, skam och den växande brutaliseringen i samhället. Var med och ena våra krafter för att stoppa
våldet i samhället. På Sergels torg kommer det bland annat vara dans, sång, poesi, ansiktsmålning och tal. Ett flertal kända musikartister kommer uppträda och det kommer också erbjudas fika. Det kommer kulminera i en gemensam armkrokning klockan 17:00.

Platsen kommer vara på Sergels torg den 8 mars mellan klockan 14.00 till 17.00.

Det går också bra att engagera sig utan att vara på plats på Sergels torg genom att kroka arm med vänner, familj och kollegor var man än befinner sig. Ladda gärna upp bilder när ni krokar arm och använd hashtagen #kvinnorkrokararm

Arrangör: Föreningen Utan Gränser

Gröna Kvinnor 

Gröna Kvinnor bjuder in till att fira dagen tillsammans med Heliga Birgitta och Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare, professor och feminist, på Sörgården kl. 14.00-16.00.

Heliga Birgitta och hennes politiska och sociala gärningar har haft en stor betydelse för Sverige. På Gröna Kvinnors hemsida finns en skrift publicerad som mer ingående redogör för hennes liv och värv. Ebba Witt-Brattström är en av många som tagit sig an uppgiften att förvalta Heliga Birgittas arv, i samband med 700-års jubiléet av hennes födelse publicerade Witt-Brattström en uppskattad samling av hennes uppenbarelser. Idag är hon aktuell med boken ”Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd”, som publiceras i mars.

Det serveras eftermiddagsfika. Läs mer om evenemanget och anmäl dig här

Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd

Sveriges ekumeniska kvinnoråd är med och arrangerar två öppna föreläsningar på Enskilda Högskolan i Stockholm.

10:00-11:30: ”Avtryck och intryck: kristna kvinnors engagemang för andlighet och politik”, Susanne Wigorts Yngvesson professor i etik.

13:00 – 14:30 ”Islamisk feminism, liberalism och religiös agens”, Helen Lindberg, lektor i statsvetenskap.

15.00-16:30 ”Kvinnor som skapar fred”, Johanna Lundin, teol.kand.

Föreläsningarna kan även följas på Zoom
Arrangörer: Enskilda Högskolan Stockholm. Studieförbundet Bilda, Sveriges ekumeniska kvinnoråd

Läs mer om föreläsningarna och anmäl dig här

Varken Hora Eller Kuvad

I samband med internationella kvinnodagen anordnar VHEK ett samtal om kvinnors kamp i Sverige och i världen, samt diktläsning och fika tillsammans med Verdandi. Samtalet äger rum den 7 mars kl. 13:00 hos Verdandi i Fittja.

Den 8:e mars deltar VHEK på ett samtal om hur kvinnors ekonomiska självständighet är en nödvändighet för befrielse från hedersvåld och mäns våld, tillsammans med Blå Vägens Mansgrupp och riksdagsledamot Annika Strandhäll. Evenemanget börjar kl. 10.30 hos Blå Vägen i Spånga men det bjuds på fika redan från kl 10.00. Adressen är Skogsvägen 59, Spånga.

Ordförande Amineh Kakabaveh gästar även en föreläsning om bland annat kvinnors situation i Iran på Hedvigs Prästgård den 13 mars. Föreläsningen börjar kl. 18.00 och boken Hedersförtryck – berättelser från Sverige och världen med andra material om hedersförtryck, kommer att finnas till försäljning. För frågor angående detta evenemang, vänligen kontakta maija.lofgren@sensus.se

Ta del av Varken Hora eller Kuvads aktiviteter här

Business Professionell Women – Jönköpings län

BPW Jönköping bjuder in till en fullspäckad kväll med föreläsningar, mingel, inspiration och god mat den 8:e mars. Evenemanget pågår mellan 17.30 – 21.00 på Njudungsgymnasiet, Vetlanda.

Kvällens talare:

  • Cecilia Sönströd, AI forskare, universitetsadjunk
  • Elin Rantatalo, Influencer, författare, föreläsare
  • Jannice Wistrand, Bloggare, inredare, entreprenör

Moderator: Sandra Furulund, High performance coach

Läs mer om evenemanget här
Anmäl dig till evenemanget här

Niejda

Den 8 mars presenterar forskargruppen Lávvuo från Umeå Universitet rapporten ”Våld mot samiska kvinnor”, på uppdrag av Sametinget. Lanseringen av rapporten görs mellan kl. 15.00 -17.00 på Kvinnohistoriskt Museum och Niejda kommer vara på plats.

Efter presentationen får vi lyssna till ett samtal som leds av Kristina Sehlin MacNeil, forskare och biträdande föreståndare vid Várdduo (Centrum för samisk forskning, Umeå universitet)

I samtalet medverkar även:
Marie Persson Njajta, Sametingspolitiker och deltagare i referensgrupp för projektet
Jonas Karlberg (V), Regionråd i Västerbotten med ansvar för jämställdhet och jämlikhet
Káren-Ann Hurri, representant från Niejda och deltagare i referensgrupp för projektet
Ida Persson Labba, journalist, medverkade i dokumentären Tystnaden i Sápmi
Jennie Brandén, Umeå Universitet

Programmet inleds och avslutas med att författaren och poeten Stina Inga framför några av sina dikter.

Det kommer gå att följa programmet digitalt, länk kommer läggas upp på Kvinnohistoriskt museums hemsida dagen innan.

Läs mer om evenemanget här

Kvinnocenter Tensta-Hjulsta

Kvinnocenter Tensta-Hjulsta uppmärksammar internationella kvinnodagen med en heldag fylld av olika aktiviteter, bland annat väntas pyssel och henna tatueringar, presentationer av medverkande föreningar, öppen mikrofon för poesi och dansuppvisning.
Evenemanget är på Tensta Centrum i lokalen bredvid gymmet 24/7, och pågår mellan kl. 13.00-18.00

Dagen är ett samarbete mellan Kvinnocenter Tensta-Hjulsta och Hyresgästföreningen Järva, Woman & Youth Empowerment, Gessgud föreningen, Järva-S kvinnor, Svensksomaliska föreningen Hawo Digo, ABF Stockholm, Kvinnor önskar kollektivet och Mamma United.

Varmt Välkomna!

Unizon 

Seminarium om jämställd idrott och våldsförebyggande arbete:
På internationella kvinnodagen den 8 mars kl. 9.00 – 11.00 deltar Unizons ordförande, Olga Persson, på Riksidrottsförbundets digitala seminarium ”Jämställd idrott – Kan idrotten förebygga våld?”. Seminariet centreras kring hur idrottsrörelsen kan stärka sitt jämställdhetsarbete och förebygga våld.

Ni får bland annat ta del av:

• Inledning om internationella kvinnodagen
• Vad är våld? Varför är våld ett jämställdhetsproblem?
• Forskning på området – vad har våld med idrott att göra? Kan idrotten förebygga våld?
• Exempel från idrottsförbunden – hur kan våld se ut inom idrotten?
• Panelsamtal – vad kan idrotten göra?

Läs mer om seminariet och anmäl dig här

Webbsänt samtal om våld bland äldre tillsammans med PRO:
Våldet går inte i pension. Män som slår kvinnor slutar inte för att de blir äldre. PRO och Unizon bjuder in till ett webbsänt samtal om våldet den 8 mars. Samtalet börjar kl. 11.00

Åsa Witkowski, sakkunnig kvinnofrid på Unizon och Marie Näslund, Samhällspolitisk chef på PRO, kommer bland annat diskutera dessa frågor:

Hur ser våldet ut för den som passerat pensionsåldern? Vilka förutfattade meningar måste vi komma till rätta med för att stoppa äldre mäns våld mot äldre kvinnor? Vad kan anhöriga göra och på vilket sätt kan pensionärsorganisationerna bidra?

Läs mer och ta del av länken till samtalet här