Psykologen Iana Matei hjälper kvinnor och flickor som fallit offer för trafficking i Rumänien – Europas senaste resmål för sexturism.

Iana Matei, en 57-årig rumänsk psykolog lämnade Rumänien som ung under protesterna mot diktatorn Ceausescu och flyttade till Australien. När hon återvände flera år senare för att hjälpa rumänska gatubarn upptäckte hon problemen med trafficking, och alla de offer samhället inte brydde sig om. Hon insåg att hon inte skulle kunna åka tillbaka till Australien med den vetskapen utan stannade istället och startade organisationen Reaching Out Romania.

Iana Matei har sedan dess blivit expert på trafficking och just nu bor 12 flickor i organisationens center i utkanterna av den rumänska staden Pitesti. Hon hjälper flickor som flytt prostitution och har även själv räddat flera flickor från hallickar. Tillsammans med sin personal ger hon flickorna stöd och psykisk vård, de får gå i skolan och lära sig olika hantverk för att kunna ta sig vidare i livet, men det är inte lätt. Flickorna har utsatts för otänkbara grymheter och är svårt traumatiserade.

Rumänien har omfattande problem med prostitution och trafficking, varje år luras och säljs hundratals kvinnor och ibland flickor så unga som 9 år, och polis och samhälle hjälper inte till. De luras till Spanien, Tyskland och Italien, men även den inhemska marknaden ökar, Rumänien har på senare år blivit ett populärare resmål för sexturism, och offren blir bara yngre.

”Ilska. Det är det som driver mig. Jag är arg på de som gör detta. Som misshandlar en ung flicka, våldtar henne och tvingar henne att prostituera sig så att hon blir traumatiserad för livet. Och jag är arg på samhället som inte ser. Det är så orättvist” – Iana Matei.

Läs artikeln om Iana Matei i Al Jazeera här.