Idag meddelade regeringen att man nästa år kommer att lägga fram ett lagförslag om kriminalisering av svenskars sexköp utomlands. Förslaget hyllas av kvinnoorganisationer runt om i världen och innebär att regeringen lever upp till sitt vallöfte och FN:s Kvinnokonvention.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sa tidigare under dagen att han tror att åtgärden kan få en avskräckande effekt. Det är helt enkelt fel att köpa sex, och om du gör det, så bidrar du till den omfattande globala handeln med kvinnor och barn. Att få stopp på denna sexuella slav- och människohandel har varit en av regeringens viktigaste prioriteringar enligt Morgan Johansson. De drev frågan redan i opposition och det har varit ett vallöfte som de nu levererar. Läs mer här.

Sveriges Kvinnoorganisationer har länge arbetat för att Sverige ska följa Norges exempel att förbjuda sexköp utomlands och välkomnar det nya förslaget från regeringen i ett pressmeddelande.

– Sverige var först i värden med att införa sexköpslagen, en lag som tydligt slår fast att ett jämställt samhälle inte är möjligt så länge kvinnors kroppar är till salu. Nu tar Sverige nästa steg och visar att kvinnor är lika mycket värda i alla delar av världen, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.

Riksdagen har slagit fast att sexköp är ett brott mot mänskliga rättigheter och ett hinder för att nå jämställdhet. Svenskar ska inte kränka mänskliga rättigheter i Sverige, men inte heller i andra delar av världen. 1 av 12 svenska män har köpt sex och 80 procent av svenskars sexköp sker utomlands. Det är hög tid att sexköp utomlands förbjuds! Kränkningar av mänskliga rättigheter är lika allvarliga oavsett var de sker. Läs mer om vårt arbete för en utökad sexköpslag genom kampanjen Sexköpslagen 2.0 här.