Idag skriver Dagens Juridik om den första domen med den nya brottsrubriceringen ”oaktsam våldtäkt”. Domen kommer fem månader efter att den nya sexualbrottslagstiftningen som både innefattar samtycke och oaktsamhet infördes.

Det aktuella fallet kännetecknas av en form av våldsamhet som Sveriges Kvinnoorganisationer känner igen pornografin där kvinnors motstånd ofta sexualiseras. Kvinnan uppger att hon försökte skydda sitt underliv och dra sig undan, men mannen säger sig ha upplevt hennes motstånd som ”en utmaning”. I förhör berättar kvinnan att hon till slut fick panik när mannen tog ett hårt strypgrepp på henne. Hon fick då panik och slutade göra motstånd varpå mannen slutade.

Samtyckeslagen innebär att bevisbördan skiftar till att förövaren ska kunna bevisa att han inhämtat samtycke, inte på att målsägande ska bevisa att hon sagt nej.

Oaktsamhet innebär att ett brott har begåtts även om förövaren inte har haft uppsåt. Han kan alltså dömas för att han varit vårdslös och inte tillräckligt noga med att säkerställa att den han har sex med deltar frivilligt.

Om lagen om oaktsamhet används på rätt sätt kommer den kunna leda till fler fällande domar. Sveriges Kvinnoorganisationer hoppas att dagens dom är den första av många och att fler kvinnor som utsatts för våldtäkt kommer att få upprättelse i framtiden.