Pressinbjudan till internationellt webbinarium om surrogatmödraskap

Coronapademins stängda gränser har gjort exploateringen av kvinnor och barn i surrogatindustrin uppenbar för allt fler. Under våren har skrämmande bilder av nyfödda barn på ukrainska surrogatkliniker som skriker efter närhet spridits över världen. Ukrainas barnombudsman likställer surrogatmoderskap med slaveri och vädjar om ett förbud. Samtidigt erbjuder svenska surrogatföretag ”reducerade priser” på surrogatmoderskap från Ukraina under sommaren. Kvinnorörelsen undrar hur länge det ska vara tillåtet för svenskar att betala kvinnor i fattigare länder för att bära och föda barn?

Den 16 juni bjuder Sveriges Kvinnoorganisationer tillsammans med S-Kvinnor, Centerkvinnorna och Kvinnliga Läkares Förening in till ett webbinarium om surrogathandeln och hur Sverige kan verka för ett förbud mot all form av handel med barn och kvinnor. Media är välkomna att närvara.

MEDVERKANDE
Bronwen Reed, producent till dokumentären Damaged babies broken hearts (tbc)
Maria Dmytriyeva, Democracy Development Center, Ukraina
Sheela Saravanan, professor, Centre for Women’s Studies, School of Social Sciences, University of Hyderabadforskare, författare till boken A Transnational Feminist View of Surrogacy Biomarkets in India
Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor
Helena Vilhelmsson, vice ordförande Centerkvinnorna
Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnoorganisationer (moderator)

Föranmäl dig här: Anmälningslänk

Webbinariet kommer delvis att utgå från dokumentären ”Damaged babies broken hearts” som finns att se här (30 min).