Den 25 maj kommer Irland folkomrösta om att upphäva tillägget från 1983 som förbjuder abort under nästan alla omständigheter. En namninsamling har startats som syftar till att visa stöd för de som kampanjar för att riva upp förbudet och säkerställa trygga aborter.

På Irland är abort under nästan alla omständigheter förbjudet även vid fall av våldtäkt och incest. En kvinna som gör abort riskerar i dagsläget 14 års fängelse. Varje år reser tusentals irländska kvinnor utomlands, främst till England för att avbryta en graviditet. Förbudet har bland annat fått hård kritik av FN och stödet för att tillåta aborter i landet växer.

Folkomröstningen handlar om ifall förbudet av abort ska upphävas och ersättas med en ny lag som skulle tillåta abort fram till vecka 12. Kampanjer som Together for Yes syftar till att riva upp abortförbudet och säkerställa trygga och lagliga aborter. En namninsamling har startats för att visa stöd för denna typ av kampanjer och visa att vi är många som står upp för kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Läs mer om namninsamlingen och skriv under här.