Under Jämställdhetsdagarnas avslutning tillkännagavs att Norra Skogsägarna och Malmö stad är årets vinnare av Svenska Jämställdhetspriset. Priset delas ut till verksamheter som på ett hållbart och innovativt sätt arbetat med jämställdhetsintegrering.

Efter att ha överlagt kring de fem finalisterna Eskilstuna kommun, Norrbottens läns landsting, Arbetsmiljöverket, Malmö stad och Norra Skogsägarna beslutade juryn att dela priset mellan de två sistnämnda.

– Vi är imponerade över att ha fått in så många goda nomineringar till Svenska Jämställdhetspriset. Samtliga finalister hade varit värdiga vinnare, men efter juryns senaste överläggning var vi eniga om att tilldela priset till Malmö stad och Norra Skogsägarna. Det känns särskilt roligt att det blev en offentlig verksamhet och en privat aktör, säger Birgitta Åseskog, ordförande för Svenska Jämställdhetsprisets jury.

Norra Skogsägarnas VD Pär Lärkeryd och Nils Karlsson, kommunalråd (MP) i Malmö, tog emot priset under Jämställdhetsdagarnas avslutningsceremoni.

– Ett hållbart samhälle bygger på en jämställd arbetsmarknad. För skogen är detta ännu viktigare eftersom skogen finns på landsbygden och här är varje jobb avgörande för framtiden, säger Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna.

– Det är en stark laginsats som Malmö belönas för. Tjänstemän på alla nivåer har tagit till sig jämställdhetsintegreringen, och de drar det tyngsta lasset i arbetet. Politiska beslut är viktiga för framgång, men ännu viktigare är kanske det engagerade civilsamhälle som går före och visar vägen. Jag tror framtiden ligger just där, att mer släppa ifrån sig makten till civilsamhället. Vågar vi det kan vi kanske stå som pristagare igen om några år, säger Nils Karlsson (MP), jämställdhetskommunalråd i Malmö.

För frågor och kommentarer:
Birgitta Åseskog, ordförande för Svenska Jämställdhetsprisets jury, 076-633 68 81
Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnoorganisationer, 070-756 77 91
Pär Lärkeryd, VD, Norra Skogsägarna, 070-234 85 64
Nils Karlsson, kommunalråd (MP) med ansvar för jämställdhet i Malmö, 076-870 52 66

Juryns motiveringar
”Norra Skogsägarna arbetar med skogen, en av våra basnäringar. De har gjort jämställdhetsintegrering till strategi för alla delar av sin verksamhet för att kunna utveckla den egna näringen. Norra Skogsägarnas arbete grundar sig på en vilja att tillvarata och utveckla kunskapen om ägarnas möjlighet, både kvinnors och mäns, att vara verksamma i de gröna näringarna och en övertygelse om att jämställdhet är en förutsättning för hållbarhet och långsiktig lönsamhet.”

”Malmö stad har beslutat, planlagt och budgeterat för ett långsiktigt utvecklingsarbete för jämställdhet i verksamheterna och på stadens arbetsplatser. Martina Skrak, tidigare kommunalråd med ansvar för jämställdhet, visar den politiska ledningens betydelse och vad som kan åstadkommas för den som tar sin vilja och sitt mandat på allvar. Boost by FC Rosengård förtydligar civilsamhällets roll för innovativa lösningar inom ramen för en kommuns utveckling.”

Se en film med de fem finalisterna till priset här.

Mer om Svenska Jämställdhetspriset och Jämställdhetsdagarna:
Svenska Jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse för framstående jämställdhetsarbete som delas ut för första gången 2016. Priset tilldelas aktörer som har arbetat lösningsfokuserat och innovativt för att skapa jämställda verksamheter. Vinnarna av Svenska Jämställdhetspriset har utsetts av en jury som består av Jämställdhetsdagarnas Advisory Board. Vinnarna av Svenska Jämställdhetspriset offentliggjordes under Jämställdhetsdagarnas avslutningsceremoni 28 januari på Malmö Live. Jämställdhetsdagarna är Sveriges största professionella jämställdhetskonferens. Läs mer på jamstalldhetsdagarna.se.

Läs pressmeddelandet på Mynewsdesk.