One Billion Rising

På eller i anslutning till Alla hjärtans dag den 14 februari samlas människor världen över för att belysa och stoppa mäns våld mot kvinnor genom kampanjen och massaktionen One Billion Rising.

Statistiken visar att en av tre kvinnor världen över någon gång under sin livstid kommer utsättas för våld eller bli våldtagen. Det motsvarar 1 miljard kvinnor och flickor och siffrorna stiger.

2012 lanserades kampanjen One Billion Rising av den globala rörelsen V-day för att kräva ett slut på våld mot kvinnor och flickor. One Billion Rising är en kraftsamling för ett säkert och tryggt samhälle utan våld.

Varje år på eller i anslutning till Alla hjärtans dag den 14 februari samlas människor över hela världen utanför domstolsbyggnader, polisstationer, myndigheter, arbetsplatser, kyrkor, hem m.m för att belysa detta globala problem. Vi höjer våra röster i solidaritet med kvinnorättsorganisationer och aktivister världen över för att få ett slut på exploateringen och våldet mot flickor och kvinnor.

I år är temat solidaritet och ledorden rise, resist och unite. Fokus ligger på att motsätta sig alla former av våld mot kvinnor men också de system som orsakar detta så som imperialism, fascism, rasism, kapitalism och neo-liberalism.

Mer information om One Billion Rising hittar du här.