Kvinnornas faktura: Löfven skyldig 17,7 biljoner kronor

Idag, på Internationella kvinnodagen, skickar Sveriges Kvinnoorganisationer en faktura till statsminister Stefan Löfven på 17,7 biljoner kronor. Fakturan avser den summa pengar kvinnor i Sverige förlorar under ett arbetsliv på grund av ojämställdhet i arbetslivet.

Lönegapet mellan kvinnor och män är 13,2 %, räknat på att alla skulle jobba heltid. Men eftersom kvinnor också jobbar mer deltid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv. Lönegapet har i stort sett varit oförändrat i över 30 års tid. Kvinnors arbete värderas lägre än mäns på alla nivåer och i alla branscher i arbetslivet.

– Nu är det dags för återbetalning. Vi är öppna för olika lösningar om regeringen till exempel vill dela summan med Sveriges Kommuner och Landsting och Svenskt Näringsliv. Vi kan se över möjligheterna för en avbetalningsplan och många kvinnor har även Swish, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnoorganisationer.

Sveriges Kvinnoorganisationer är initiativtagare till 15:57-rörelsen och kampanjen Lön hela dagen. Idag deltar människor runt om i landet i en digital manifestation. Exakt kl. 15:57, det klockslag då kvinnor börjar jobba gratis, delas kampanjens budskap i sociala medier:

“Efter kl. 15:57 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Dags för #lönheladagen!″

Mer om 15:57-rörelsen och kampanjen Lön hela dagen.

Se fakturan här.

Kontakt för kommentarer
Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges Kvinnoorganisationer
clara.berglund@sverigeskvinnolobby.se
070-756 77 91