Nedan följer en sammanfattning av Sveriges Kvinnoorganisationers yttrande över betänkande Alla tiders föräldraskap (SOU 2022:38).
Sveriges Kvinnoorganisationer avstyrker samtliga förslag som avser att könsenutralisera den föräldrarättsliga lagstiftningen. Utredningens uppdrag var att utreda hur reglerna om föräldraskap kan moderniseras och göras könsneutrala, inkluderande och överskådliga med mera. Inget av detta åstadkoms emellertid med de förslag som läggs. Ett könsneutralt föräldrabegrepp gör att lagstiftningen blir svårare att förstå. Att osynliggöra kvinnor och kvinnors roll i reproduktionen är exkluderande snarare än inkluderande samt omodernt snarare än modernt.
Utredningen slår fast att den svenska föräldraskapsrättsliga lagstiftningen “innehållsmässigt är en av de mest moderna i världen” och att den genom tillägg som gjorts fungerar väl för olika grupper av människor och typer av familjer. Mot bakgrund av det kan behovet av de förändringar som föreslås ifrågasättas.
Sveriges Kvinnoorganisationer tillstyrker att moderskapsprincipen blir lagfäst, vilket bland annat innebär ett ytterligare skydd mot utnyttjande genom surrogatmoderskap. Vi vänder oss dock emot att denna könsbaserade princip felaktigt tolkas på ett könsneutralt sätt av utredningen, vilket står i motsats till principens andemening. När det gäller de föreslagna reglerna om föräldraskap i internationella situationer så anser vi, till skillnad från utredningen, att dessa bör vara tillämpliga också och framförallt när barn tillkommit genom surrogatarrangemang.
Vi tillstyrker även förslagen om folkbokföringsregistrerade fullmakter som ger sociala föräldrar möjlighet att sjukskrivna barn från skolan och i andra frågor agera på samma sätt som vårdnadshavare. Detta möjliggör för föräldrar att dela mer lika på ansvaret för och omsorgen om barn, även när dessa inte är gemensamma. Vi anser dock att det är en allvarlig brist att utredningen varken när det gäller fullmakter eller frågor om umgänge berör förslagens inverkan på våldsutsatta kvinnor och barn. Sveriges Kvinnoorganisationer anser att fullmakter ska dras tillbaka och umgänge avbrytas så snart det finns en misstanke om att våld förekommer.