Remissvar: Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41)

Sveriges Kvinnoorganisationer har yttrat sig över betänkandet Styrkraft för lyckad integration SOU 2024:21. Nedan följer en kort sammanfattning av vårt remissyttrande: 

Under lång tid har integrations- och etableringspolitiken lett till ett ojämställt utfall som missgynnat utrikes födda kvinnors arbetskraftsdeltagande och i förlängningen deras frihet och livsvillkor. 

Utredningen pekar på att “andelen arbetslösa är särskilt hög bland utrikes födda kvinnor jämfört med andra grupper är ett stort integrations- och jämställdhetsproblem. En egen inkomst möjliggör frihet att självständigt forma sitt liv och delta i samhället. Det påverkar inte enbart den enskilda kvinnan utan även hennes eventuella barn och i förlängningen hela samhället”.

En av orsakerna, visar utredningen och andra instanser, beror på bristande styrning av etablerings- och integrationsinsatser och att den styrning som funnits inte beaktat och försökt lösa de stora jämställdhetsproblems om länge funnits inom området. Sveriges Kvinnoorganisationer välkomnar därför utredningens förslag till ett nytt jämställdhetsintegrerat mål för integrationspolitiken som förtydligar att integrationspolitiken ska främja både mäns och kvinnors etablering i samhället.

Vi efterlyser dock en tydligare kompensatorisk styrning som särskilt främjar kvinnors etablering, mot bakgrund av att integrationspolitiken hittills lett till ett ojämställt utfall och ökade klyftor mellan kvinnor och män i målgruppen. Vi menar att myndigheter och andra instanser ska ha särskilt fokus på utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden och i samhället för att korrigera för nuvarande ojämställda läge som under många år har förstärkts av den förda politiken och myndigheternas omsättning av densamma. Den starkare styrning som vi efterfrågar ryms inte bara i det nya delmålet utan framförallt i den myndighetsstyrning som behandlas i föreliggande i betänkande. “Mål och mening med integration”, SOU 2024.

 

Ta del av vårt yttrande här

Läs utredningens betänkande här