Under internationella kvinnodagen den 8 mars delade vår medlemsorganisation Roks ut sitt pris Årets Kvinnogärning. 2017 års pris gick till Cissi Wallin.

Årets Kvinnogärning delas ut till ”någon som genom en anmärkningsvärd och signifikant gärning har bidragit till att mäns våld mot kvinnor lyfts fram i ljuset och visat att denna verklighet, som alltför många kvinnor lever i, också går att förändra”.

För år 2017 tilldelas Cissi Wallin priset med motiveringen:

”Cissi Wallin inledde #metoo-rörelsen i Sverige och har med sin utlämnande berättelse brutit tystnaden, tagit bort skuld- och skamstämpeln och vänt blicken mot förövaren. Cissi belönas för att hon genom sitt mod banat vägen för många tjejer och kvinnor att orka och våga berätta om vad de utsatts för av pojkar och män.

Den starka kraften i #metoo-rörelsen inger hopp. Genom att vi vågar prata om det sexualiserade våldet som många tjejer och kvinnor utsätts för överallt i sin vardag; i skolan, på jobbet och i hemmet, kan vi tillsammans bryta könsmaktsordningen som råder i samhället. I egenskap av framgångsrik medieprofil, uppskattad frilansskribent och medmänniska, valde Cissi att berätta och har därigenom gjort en enorm insats för många tjejer och kvinnor och visat att det går att förändra.”

Här kan du läsa mer om Roks utmärkelse Årets Kvinnogärning.