Just nu pågår FN:s internationella toppmöte för kvinnors rättigheter (CSW) i New York. Sveriges Kvinnoorganisationer är på plats liksom många andra civilsamhällsorganisationer. På grund av USA:s inreseförbud är det många kvinnor runt om i världen som inte kan delta i Kvinnokommissionen, vilket har kritiserats av KFUM Göteborg och flera andra organisationer på plats.

USA:s inreseförbud (travel ban) innebär att många kvinnoaktivister runt om i världen inte kan ta sig in i USA och delta i den pågående Kvinnokommissionen i New York. Den exkluderande lagen gör att kvinnor från de länder som omfattas av förbudet inte kan göra sina röster hörda! (Jemen, Syrien, Somalia, Libyen, Iran, Tchad, Venezuela och Nordkorea.) Under CSW har representanter från KFUM Göteborg riktat frågor om inreseförbudet och dess konsekvenser till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Så här skriver KFUM på sin instagram-sida:

”VI MÅSTE TA PLATS. Vi berättade igår om hur vissa röster inte hörs och hur Deeqo ställde en fråga om travel ban till generalsekreteraren. Många undrar varför man ska åka till CSW och om man inte kan påverka FN. Vi vill hävda att man kan. Tack vare vår tappra syster Deeqo Hussein så har vi fått veta att generalsekreteraren med flera har diskuterat frågan efter the townhall meeting!”

Här finns en video när Deeqo ställer frågan och här en debattartikel KFUM skrivit om de röster som tystas på grund av inreseförbudet.

Mer om CSW kan du läsa här.