Seminarium i riksdagen om förtryck i hederns namn

Vår medlemsorganisation Varken hora eller kuvad (VHEK) har undersökt förekomsten av förtryck i hederns namn bland ungdomar i Göteborgs socialt utsatta förorter. Resultaten presenteras och diskuteras på ett seminarium i riksdagen den 10 november.

Sedan de medialt uppmärksammande hedersmorden på ungdomar som Pela Atroshi, Fadime Sahindal och Abbas Rezai har regeringen gjort stora satsningar på akuta insatser och utbildningar kring frågan om våld i hederns namn. Trots detta verkar antalet ungdomar som lever under hedersförtryck öka.

VHEK:s undersökningar visar bland annat att över 78 procent av de tillfrågade pojkarna anser att de har ett ansvar för att kontrollera sina systrars beteende och 83 procent av de tillfrågade flickorna anser att deras liv är kontrollerade. Över 38 procent av de tillfrågade flickorna uppger dessutom att de inte kan delta i lektioner som sex och samlevnad.

Seminariet arrangeras av Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot förtryck och diskriminering i hederns namn, VHEK, Riksorganisationen mot hedersvåld Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF), Kvinnors rätt och Sveriges Kvinnoorganisationer.

Medverkande:
Jämställdhetsdepartementet
Lise Bergh, Styrelseledamot Rädda Barnen, fd. Generalsekreterare för Amnesty
VHEK
GAPF
Kvinnors Rätt
Lisbeth Sunden Andersson (M)
Robert Hannah (L)
Desiree Pethrus (Kd)
Carina Ohlsson (S) och ordförande S-Kvinnor
Anna Kläppe, förbundssekreterare Centerkvinnorna

Samtalsledare:
Per Westerberg, före detta Talman (M)

Anmälan krävs senast den 9 november klockan 15.00 till Amineh.kakabaveh@riksdagen.se

Plats: Nubliska rummet RÖ-9. Inpassering i riksdagen kan ta lite tid så kom i tid och ta med legitimation.

Välkomna!