Latinamerika vänskapsförening, Latinamerikagrupperna och Miljöpartiet de gröna bjuder in till seminarium om aborträtten i riksdagen den 8 mars.

El Salvador har en av världens strängaste abortlagstiftningar. Abort är totalförbjudet och kan ge fängelse i upp till 40 år. Idag avtjänar drygt tjugo kvinnor 30-40 år långa straff för abort. Gemensamt för kvinnorna är att de kommer från fattiga förhållanden, drabbades av komplikationer under graviditeten och har dömts för barnamord efter bristfälliga rättegångar.

Seminariet äger rum i förstakammarsalen, entré Riksgatan 1.

Kom gärna i god tid då säkerhetskontroll genomförs, medtag id-handling.

Anmäl dig senast 4 mars (och uppge eventuell specialkost) till: hedda.berkesand@riksdagen.se.

Program

9.30-9.40

Välkomstord och inledning – Marco Venegas (MP) berättar kort om resa till El Salvador där han besökte kvinnofängelset Ilopango, träffade politiker och jurister samt representanter från civilsamhället som arbetar för kvinnors rätt till abort.

9.40-10.00

Vittnesmål från kvinnofängelset – Lyssna till Maria Teresa Rivera, den första personen i världen som fick asyl på grund av en restriktiv abortlagstiftning. Maria Teresa dömdes till 40 års fängelse för mord efter ett missfall och avtjänade nästan fem år i kvinnofängelset Ilopango. Framförandet simultantolkas.

10.00-10.15

Paus

10.15-10.30

Filmvisning – En del av Celina Eschers dokumentärfilm från El Salvador visas. Filmaren berättar om sitt arbete.

10.30-11.30

Paneldebatt – sakkunniga från Amnesty international, Latinamerikagrupperna och Diakonia, medverkar gör även Birgitta Ohlsson (L), Janine Alm Ericsson (MP), Karin Rågsjö (V), Lotta Finnstorp (M), med flera.
Moderator: Julia Eriksson, politisk sekreterare, MP.

Med El Salvador som skrämmande exempel diskuteras vikten av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Varje år genomförs drygt 20 miljoner osäkra aborter i världen och närmare 50 000 kvinnor dör i samband med de illegala aborterna. Sverige är en av de starkaste internationella rösterna för allas tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Hur bemöter vi de krafter som vill inskränka kvinnors och flickors rättigheter?

11.30

Mingel och fika

 

Varmt välkomna önskar Latinamerika vänskapsförening, Latinamerikagrupperna och Miljöpartiet de gröna!