SKO:s ordförande håller tal på internationella kvinnodagen

Varje onsdag arrangeras manifestationer mot Rysslands krig mot Ukraina. På internationella kvinnodagen, den 8 mars, hade manifestationen särskilt fokus på kvinnors utsatthet i krig och motstånd mot invasionen. 

Ta del av Sveriges Kvinnoorganisationers ordförande Susannah Sjöbergs tal nedan. Läs mer om kommande manifestationer här: https://www.facebook.com/groups/stoppaputinskrig 

Tack för att jag får möjligheten att vara här och tala. Mitt namn är Susannah Sjöberg och jag är ordförande för SKO, vi är paraplyorganisation för den svenska kvinnorörelsen och samlar 52 medlemsorganisationer.

I krigets fasor är få människor så hårt drabbade som kvinnor och barn. Jag var 12 år gammal när jag stod på en lekplats i nordvästra Skåne och fick höra historien om min bosniska väns kusin som blivit gruppvåldtagen av serbiska soldater, med en glasflaska som hjälpmedel. Där någonstans tändes en eld inom mig som aldrig slutat brinna.

Sen Ryssland invaderade Ukraina för över ett år sedan har denna eld fått mer och mer bränsle. Vi har nåtts av rapporter om hur det sexuella våldet mot kvinnor och flickor upprepar sig på det mest avskyvärda sätt. I staden Butja våldtog ryska soldater 25 flickor i åldrarna 14 – 24 år i en källare. Nio av dessa flickor uppges ha blivit gravida. Våldtäkterna sker systematiskt, i grupp och ofta har våldtäktsmännen ansiktena täckta. Övergreppen begås framför familj och barn. I ett fall hade offren hade fått höra att de skulle våldtas så länge så att de aldrig mer ville vara med en man och inte skulle reproducera fler ukrainska barn.

Och här har vi pudelns kärna – för det handlar om kvinnans roll i reproduktionen. FN:s kvinnokonvention slår fast att: the role of women in procreation should not be a basis for discrimination”. Ändå är det precis det som sker dagligen, runt om i hela världen. Det är ett obestridligt faktum att varje människa på denna jord kommer ur en kvinnas kropp och det finns ett ord för mamma på alla världens språk. Genom att utsätta kvinnor och flickor för systematiska våldtäkter kan man förnedra deras män, kontrollera kvinnornas sexualitet och påverka deras reproduktiva förmåga. Ukrainas åklagarmyndighet har uttryckt att Moskvas krig i Ukraina har riktat in sig på att utrota det ukrainska folket och att sexuella övergreppens syfte är att sprida terror, lidande och smärta.

Mitt hjärta bankar för dessa kvinnor och flickor, jag tänker på er varje dag och jag vill att vi alla förstår vad det är som pågår. Sveriges kvinnoorganisationer kräver att världen öppnar ögonen för dessa krigsbrott och att Sveriges regering gör vad de kan för att uppmärksamma dessa fasor som drabbar kvinnor och flickor varje dag. Slava Ukraina – we won’t keep quiet för så länge en kvinna är bunden är ingen av oss fri!