Sveriges Kvinnoorganisationer har granskat regeringens etableringssatsningar i statsbudgeten för 2017. Granskningen visar att nyanlända kvinnor får mindre, sämre och senare stöd. Medan män i högre grad tar del av subventioner och snabbspår som leder till arbete, får kvinnor ta stickspåret till arbetslöshet och obetalt hemarbete.
Skillnaderna mellan kvinnor och män är särskilt stora i de subventionerade anställningarna, som också är de dyraste insatserna. Dessa stöd leder i störst utsträckning leder till jobb, vilket innebär att män både får de mest kostsamma och de mest effektiva insatserna. Granskningen visar också att det satsas mer på bristyrken i branscher där flest män jobbar som teknik, bygg och gröna näringar. Trots att det råder arbetsbrist inom kvinnodominerade sektorer, exempelvis vård och omsorg, görs inte motsvarande satsningar där.
Ladda ner rapporten Snabbspår och stickspår här.
Rapporten har överlämnats till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson och diskuterades vid ett seminarium i riksdagen den 6 april 2017.
Pressmeddelande vid rapportsläpp 6 april.
Debattartikel i Göteborgs-Posten 6 april.
Sveriges Kvinnoorganisationer gör årligen granskningar av regeringens budgetproposition ur ett jämställdhetsperspektiv. Syftet är att se i vilken grad regeringen lever upp till sina åtaganden om jämställdhetsintegrering, och att se hur samhällets resurser fördelas. Granskningen Snabbspår & stickspår har genomförts i samarbete med några av våra medlemsorganisationer som organiserar utrikes födda kvinnor: Kurdistans kvinnoförbund, Internationella kvinnoförbundet, Tjejers rätt i samhället, Riksförbundet Internationella Föreningar för Invandrarkvinnor och Varken hora eller kuvad.